U Veliki Zaton, inače predgrađe Dubrovnika specijalnim su avionom i letom iz mornaričke baze SAD stigli dobri dupini (delfini), a u pratnji su stigli i američki naučnici zaduženi za brigu o dupinima.

delfini dubrovnik

Dupini će sudjelovati u podmorskom pretraživanju podmorja zatonske uvale i pomoći roniocima u lociranju podmorja te lociranju zaostalih neeksplodiranih ubojitih sredstava. Odmah po slijetanju na aerodrom u Čilipima s posebnim transportnim vojnim avionom tipa "C-17 Globemaster", dupini su dobili najbolju moguću skrb hrvatskih veterinara te su pregledani nakon leta, a odmah potom i prebačeni do mora gdje su pušteni u za njih posebno pripremljene morske kaveze. Šest dupina koji su jutros stigli u Hrvatsku zovu se Maya, Loki, Evinrude, Randolph, Charlie i Nitro, a pripadaju podvrsti Dobrih dupina

Zahvaljujući svojim jedinstvenim biološkim sonarnim sposobnostima, dupini će sva neeksplodirana ubojita sredstva koja pronađu označiti će GPS- koordinatama po kojima će ih kasnije pronaći ronioci američkih marinaca bez obzira jesu li neeksplodirane granate zaostale iz Drugog svjetskog ili proteklog rata. Pretpostavlja se da će dupini pronaći i neke neeksplodirane bombe koje koncem 1990-ih godina nisu bačene u naletima na teritoriju Srbije i Kosova u svojim akcijama odbacili vojni avioni NATO-a.

delfini dubrovnik

Zajednička akcija će početi u petak nakon perioda prilagodbe američkih dupina koji su u odnosu na jadranske dupine veći, a zapisnik kojeg će stručnjaci naopraviti temeljem utvrđenih zaostalih neeksplodiranih bombi bit će na kraju zajedničke vježbe uručen predstavnicima hrvatske Vlade u suradnji s kojom će se pristupiti razminiranju podmorja a to je i sastavni dio koordinirane vježbe.

Vježba će se održavati u sklopu programa Europskog zapovjedništva SAD za humanitarna razminiranja (HMPA) u kojemu sudjeluju Ambasada (Veleposlanstvo) SAD-a u Hrvatskoj i Glavni štab (stožer) Oružanih snaga RH, a bit će simulirane i operacije iz mirovnih misija UN-a.

delfini dubrovnik