Opština Nevesinje kreditno se zadužila u iznosu od 400.000 KM radi rješavanja finansijskih dugovanja prema privrednicima u ovoj opštini, a najveći dio odnosi se na saniranje štete izazvane vremenskim neprilikama u 2011. i 2012. godini i infrastrukturne radove, saopšteno je iz ove lokalne zajednice.

nevesinje

"Realizaciji kreditnih sredstava pristupilo se u skladu sa Odlukom o kreditnom zaduženju, usvojenoj na sjednici Skupštine opštine u februaru ove godine, prema kojoj su u potpunosti izvršene sve obaveze prema dobavljačima", navodi se u saopštenju.

U opštini Nevesinje tvrde da je sačuvana budžetska stabilnost, s obzirom da su, kako navode, ostvareni budžetski prihodi za šest mjeseci ove godine viši za 0,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U saopštenju se dodaje da se "tekuće obaveze po osnovu poreza i doprinosa redovno izmiruju, kao i obaveze po osnovu sklopljenog reprograma".

Opštinski odbor SNSD-a u Nevesinju saopštio je ranije da je kreditno zaduženje opštine Nevesinje neopravdano, jer se od tog novca ne izmiruju ni prioritetne obaveze niti dugovanja, tako da je ova lokalna zajednica i dalje najveći dužnik u Republici Srpskoj za doprinose za penzijsko osiguranje.

U SNSD-u Nevesinje ističu da je, prije nekoliko mjeseci, samo dio od prvog kreditnog zaduženja u visini od 400.000 KM utrošen za izmirenje starih dugova, iako je, kako kažu, opštinska vlast obećala da će tim novcem izmiriti te obaveze.

Direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić ranije je izjavio da više od 60 odsto opština u Srpskoj nikako ne uplaćuju doprinose za penzijsko osiguranje ili kasne sa uplatom, i da opština Nevesinje ima najveća dugovanja.