Rekordera s čak 4,25 promila alkohola u krvi zaustavila je prije četiri dana dubrovačka policija, a riječ je o 46-ogodišnjem vozaču automobila koji je prekršajno kažnjen sa 7.500 kuna te mu je na godinu i po zabranjena vožnja.

u bugarskoj uhvacen vozac sa 4,47 promila alkohola u krvi

Dubrovačko-neretvanska Policijska uprava saopštila je danas kako je alkoholizirani vozač zaustavljen u četvrtak tokom redovnog saobraćajnog nadzora u Mlinima u Župi dubrovačkoj.

Uz optužni prijedlog zbog saobraćajnog prekršaja, policija ga je dovela na dubrovački Prekršajni sud, gdje mu je izrečena novčana kazna od 7.500 kuna (oko 1.925 KM) te zaštitna mjera zabrane vožnje vozila B kategorije na 18 mjeseci.

Prema medicinskom tumačenju, koncentracija od 4 promila alkohola u krvi i više može uzrokovati smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog pritiska ili gušenja tokom povraćanja.

Činjenicu da su smrtni slučajevi u takvim okolnostima rijetki i da se neki čak usude sjesti za upravljač ljekari objašnjavaju time da su svi takvi neslavni rekorderi uglavnom "utrenirani" u ispijanju alkohola, to jest da ga konzumiraju duže vrijeme i time podižu prag osjetljivosti organizma na trovanje alkoholom.