Dodjelom priznanja i nagrada sinoć je u Gacku spuštena zavjesa na ovogodišnje,15. po redu „Ćorovićeve susrete pisaca i istoričara.“

slavenko terzic gacko corovicevi susreti (1)

Slavenku Terziću iz Beograda, aktuelnom ambasadoru Srbije u Ruskoj Federaciji, pripala je nagrada „Vladimir Ćorović“, za najbolje istoriografsko djelo objavljeno u godini između dva susreta(2012.) na srpskom govornom području- „Stara Srbija u 19. i 20 veku-Drama jedne civilizacije“. Autoru je nagradu i novčani ček od 4.000 KM uručio načelnik opštine Gacko Milan Radmilović, dok je od organizatora SPKD „Prosvjeta“, na poklon dobio gusle.

Terzić je u knjizi obradio šire razdoblje, nastojeći da na osnovu arhivske i druge građe rasvjetli period istorije, kada ona nije dozvoljavala generacijama Srba da ostanu po strani. „Tema o kojoj on piše od izuzetnog je značaja za razumjevanje srpskog naroda u 19. i 20. Vijeku“, kaže se u obrazloženju nagrade napominjući da je podjednako važan i sintetički pristup i njenoj obradi za koju se Terzić opredijelio.

Cjelovit pogled na istoriju prostora stare Srbije (Raška, Kosovo i Metohija, Skopsko-tetovska oblast), kako se navodi, obogatio je veoma skromna postojeća znanja.

Obrazlažući odluku predsjednik žirija prof.dr Ljubodrag Dimić je rekao da je autor vrsni poznavalac velikih sila na ovim prostorima tokom 19. i 20.vijeka,a  da je njegov sistetički pristup temi, odnosno pokušaj da se uhvati cjelina dešavanja u prošlosti, na tragu najboljih srpskih istoričara kao što je bio Vladimir Ćorović.

Zahvaljujući se na značajnom priznanju, Terzić je govorio o veličini i značaju Vladimira Ćorovića čije ime nosi ta prestižna nagrada.

Završnu svečanost je pomutila vijest da je u Beogradu preminuo prof.dr Savo Skoko kome je ove godine žiri Ćorovićevih susreta dodjelio nagradu za životno djelo, kao jednom od utemeljivača naučnog skupa.

Povelja Ćorovićevih susreta uručena je Emilu Vlajkiju, potpredsjedniku Republike Srpske, za djelo „Demonezacija Srba“.

Petnaesti Ćorovićevi susreti u Gacku su ove godine okupili 38 istoričara koji su svojim radovima izašli u javnost sa namjerom da opruže istorijske činjenice i naučno tumačenje Sarajevskog atentata koji je bio povod za Prvi svjetski rat.
Uporedo sa susretima istoričara, održani su i Susreti proznih pisaca u Bileći, a nagrada za najbolje prozno djelo u protekloj godini dodjeljena je Emiru Kusturici za zbirku pripovijedaka „Sto jada“. Skupovi u Gacku i Bileći okupili su brojne eminentne pisce i istoričare iz BiH, Srbije, Rumunije, Grčke i Rusije.