Svečanom akademijom i uručenjem nagrada pojedincima i kolektivima sinoć je, u dvorani „Park“ u Herceg Novom, obilježen veliki jubilej, 90 godina „Kola srpskih sestara“ u Herceg Novom.

jubilej kola srpskih sestara herceg novi

Na svečanosti je predstavljena monografija „Kola“ koju je za ovu prigodbu pripremio publicista Nebojša Rašo. „Kolo je dobrotvorno i rodoljubivo udruženje kome je cilj očuvanje tradicije, njegovanje kulturnih posebnosti i običaja srpskog naroda u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Vrlo teško je izdvajati humanitarni rad od rodoljubivog ili posebno govoriti o očuvanju srpske tradicije i kulture“, rekla je u svojoj pozdravnoj riječi predsjednik „Kola“ Dragica Spaić i dodala da se „Kolo“ odaziva na svaki vanredni poziv od strane crkve, kao i na pozive onih kojima je pomoć potrebna. Ona je istakla da pomoć dodjeljuju djeci za Materice, Božić, Vaskrs, zatim pomoć studentima, penzionerima i bolesnicima, kao i narodu na Kosovu i Metohiji. „Pomažemo i neke romske porodice, i ne odbijamo pomoć nikom ko je zatraži, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost“, napomenula je Spaić.

Na akademiji je pročitan dio monografije Nebojša Raša „Kolo srpskih sestara Herceg Novi“ gdje je naglašeno da je „Kolo“ osnovano 11. novembra 1923. godine, te da je bilo prvo Kolo srpskih sestara na primorju. U monografiji se nalaze i podaci da je „Kolo“ za krsnu slavu uzelo Malu Gospojinu, te da su članice uglavnom bile iz imućnih porodica. „Svojim djelovanjem dobile su priliku da aktivno učestvuju u razvoju grada. Ipak, tradicija djelovanja novskih gospođa je veća. Za vrijeme hercegovačkog ustanka 1875-1878. godine, u Herceg Novom je djelovao ’Odbor gospođa’. One su obezbjeđivale tople obroke za izbjegle Hercegovce na Toploj i drugim pograničnim selima novske opštine“, navodi se, između ostalog, u monografiji.

Važno je istaći da je do Drugog svjetskog rata predsjednik „Kola“ bila Olga Komnenović, a obnavljačka skupština održana je 19. aprila 1991. godine. „Kolo“ je u početku rata je poslalo desetine paketa sa dječijom hranom i higijenskim priborom za Banja Luku. Veliku pomoć „Kolo“ je dobijalo iz Norveške odakle je stigao i aparat za dijalizu koji je doniran bolnici u Nevesinju. „Početkom 1993. godine organizovana je akcija sakupljanja knjiga, svezaka i školskog pribora za učenike iz Trebinja. Za Savidan 1994. godine sakupljena pomoć je predata ranjenicima iz Republike Srpske koji su se nalazili u bolnici u Meljinama. U 1994. godini Hercegnovsko 'Kolo' je prikupilo pomoć za hercegovačku siročad čiji su roditelji stadali u ratu i poslalo preko vladike Atanasija da se podijeli za Materice“, kaže u izjavi za TrebinjeLive Dragica Spaić i dodaje da je u nevesinjskoj bolnici kao hirurg, dobrovoljno od 1993. do 2000. godine, radio dr Đuro Musić.  Ona ističe i da je značajnu ulogu „Kolo“ odigralo tokom 1995. godine, kada je sakupljena pomoć u hrani, kafi, cigaretama i piću za borce 'Hercegovačkog korpusa' na frontu. Tu su i brojne druge akcije nakon prestanka borbenih dejstava, gdje je „Kolo“ nastavilo da pomaže ratnu siročad i druge postradale u Hercegovini, kaže Spaić.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu učestvovali su crkveni horovi „Sveti Vasilije Ostroški„ iz Kumbora, „Roždestvo“ iz Bijele i „Sveti Sava“ iz Herceg Novog, te KUD „Ilija Kišić“ iz Zelenike.

Proslava jubileja biće nastavljena danas obilježavanjem krsne slave „Kola“, u manastiru Savina.