U prisustvu brojnih članova hercegnovskog Udruženja vojnih penzionera i njihovih gostiju, te predstavnika sponzora, danas je u Herceg Novom održana svečana sjednica Opštinskog Udruženja vojnih penzionera Crne Gore.

sjednica udruzenja penzionera herceg novi

Ovom sjednicom, rukovodstvo Udruženja na čelu sa predsjednikom Pavlom Pavlovićem koji je i potpredsjednik Republičkog Udruženja, poslije odavanja pošte preminulim članovima, je evociralo uspomenu na dan kada je upravo u Herceg Novom 23. juna 1993. godine održana prva Osnivačka skupština Udruženja penzionisanih vojnih lica SR Jugoslavije. Na osnivačkoj skupštini bilo je 68 članova među kojima je bio i prvi predsjednik Udruženja Danilo Mitrović. On je pozdravio prisutne i izložio uspomene kada je penzionisani vojnik bio omalovažen i ponižen, te da je zbog toga formirano Udruženje opravdalo svoj cilj u borbi za opstanak i preživljavanje svojih članova i njihovih porodica. „Krenuli smo u Herceg Novom, ubrzo su nas prihvatili i u Beogradu, a zatim i u cijeloj Crnoj Gori. Država nas je teško prihvatala ali morala je da nas uvažava i na naše brojne zahtjeve pristane, te da iste rješava“, kazao je Mitrović i naglasio da se za jednu marku tada plaćalo od 30 do 50 dinara tako da su vojni penzioneri jedva preživljavali.

Pored glavnog problema rješavanja socijalnog i zdravstvenog zbrinjavanja, kao i rješavanja stambene problematike, zadatak Udruženja je bio omasovljavanje Udruženja. Danas ima oko 565 članova i oko 650 vojnih penzionera u Herceg Novom. „Opštinski odbor uz saradnju drugih udruženje se angažovao na očuvanje ovih prostorija koje i danas koristimo, kao i rješavanju problema zdravstvene zaštite, obezbjeđenja ljekara za rad u Garnizonskoj ambulanti Topla sve dok nismo ušli u jedinstveni sistem zdravstvene zaštite u Crnoj Gori. To je bio period kada su vojni penzioneri zbog ne brige državne zajednice SCG bili po 2 do 3 mjeseca bez penzija pa su naši članovi bili prinuđeni da štrajkuju 2007. godine radi ostvarivanja svojih prava“, rekao je sadašnji predsjednik Pavle Pavlović i naglasio da se materijalni položaj vojnih penzionera znatno poboljšao od 2007. godine, te da su penzije redovne, ali da još ima neriješenih problema oko usaglašavanja vojnih penzija. On je dodao da u Herceg Novom ima 72 vojna pezionera bez stana, što je veliki problem.

Na svečanoj sjednici uručena je Povelja, kao najviše priznanje, koje je Glavni odbor dodijelio Žarku Jovićeviću. Uručeno je i osam priznanja i isto toliko zahvalnica. Donatorima je uručena monografija sa zahvalnicom.

Učesnike skupštine su pozdravili i predsjednik opštine Dejan Mandić i predsjednik Udruženja penzionera Slobodan Radulović.

Svečanost je završena prigodnim koktelom.