U biblioteci trebinjske Gimnazije „Jovan Dučić“ danas poslijepodne je održan „Književni čas“, priređen u sklopu 15. „Ćorovićevih susreta pisaca“ koji su juče počeli u Bileći a završavaju se 22. septembra.

knjizevni cas gimnazija jovan ducic

Ovo je prvi put da se dio bogatog programa te kulturne manifestacije održava i u Dučićevom gradu, a učenici ove eminentne i nadaleko poznate škole imali su priliku upoznati i razgovarati oči u oči sa jednim od najpoznatijih srpskih književnika današnjice. Tu su bili Radoslav Bratić, Ranko Risojević, Laura Barna, prof. dr  Jovan Delić, Olgica Cice, a na zadovoljstvo novih generacija gimnazijalaca prisutne su pozdravili Nikola Asanović-predsjednik odbora „Prosvjete“ u Bileći, Dragoslav Banjak-direktor Gimnazije „Jovan Dučić“, te brojni gosti.

Tu su bili i lektirni pisci, pa je doživljaj sresti pisca iz „čitanke“ za učenike još veći. Samim tim postavlja se kulturni most između pisca i čitalaca, a ujedno i pokazatelj da se mladi trebaju udaljiti od raznih internet prezentacija koje na neki način prijete i samoj knjizi.

U izjavi za TrebinjeLive, Nikola Asanović je istakao da je program tradicionalne manifestacije poznat po svojoj koncepciji jer se ne održava samo u Bileći, već i u mnogim mjestima Hercegovine, od Mostara, preko Nikšića do Gacka. „U trebinjsku Gimnaziju smo uspjeli doći, prije svega, zahvaljujući direktoru gospodinu profesoru Dragoslavu Banjku koji je ujedno i predsjednik Inicijativnog odbora za obnavljanje SPKD ’Prosvjeta’ u Trebinju. Ja se u Boga nadam da će ljudi odlučiti da on bude i predsjednik tog odbora“, rekao je Asanović i dodao da prosvjetina linija odmah proradi. „Nadam se da će ovo postati tradicija, kao i neki drugi programi koji će obuhvatiti trebinjsku Gimnaziju. A kada obuhvatite Gimnaziju onda ste u stvari obuhvatili ono što je najljepše u jednom gradu, jer su Gimnazije naši lokalni univerziteti“, zaključio je Asanović.

Olgica Cice, Dragoslav Banjak i Nikola Asanovic

U sklopu 15. „Ćorovićević susreta pisaca“ jutros je održan okrugli sto na temu „Književno djelo Antonija Isakovića“. Učesnici ovogodišnje manifestacije upravo obilaze manastir Dobrićevo, dok će se večeras u Bileći održati Književno veče „Srpska proza danas“.

U sklopu ovih susreta sinoć je u bilećkom Domu kulture „Jevto Dedijer“ održana Akademija u čast Emira Kusturice, laureata nagrade „Svetozar Ćorović“. Istog dana u Gacku je održan naučni skup „Sarajevski atentat 1914.“.

Organizatori  manifestacije su Odbori srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Bileći i Gacku, a pod pokroviteljstvom opština Bileća i Gacko, te ministarstava Prosvjete i kulture i Nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske.

Medijski pokrovitelj je portal TrebinjeLive.

knjizevni cas gimnazija jovan ducic

knjizevni cas gimnazija jovan ducic