U srijedu ujutro liječnici bolničkog centra KBC Split primili su novorođenu bebu i majku s otoka Mljeta kraj Dubrovnika. Dječak je dan prije putovanja prijevremeno rođen u dubrovačkoj bolnici ali je s majkom prebačen u splitsku bolnicu jer je zbog potrebe liječenja utvrđeno kako je nužno prebaciti dijete u Split.

helikopteri nad Dubrovnikom

Za vrijeme leta, međutim, došlo je do komplikacija odnosno zastoja rada srca te su liječnici iz pratnje ali i posada helikoptera iz sastava Helikopterske eskadrile priskočili u pomoć te pomagali u reanimaciji djeteta. Sve se događalo neposredno pred slijetanje helikoptera u Split gdje su samo rijetki znali za pravu dramu koja se događala u zraku.

Bebi se trenutno nalazi van životne opasnosti, a ove godine su helikopteri u Split, uglavnom s otoka, prevezli 20 trudnica s već započetim porođajima. Jedna od trudnica je čak i rodila dječaka u helikopteru dok je letio Bračkog kanala. Recimo i to da je dječak s Mljeta već 383. pacijent kojeg su ove godine helikopteri zračnim putem prevezli do neke od hrvatskih bolnica. Takođe, od 2005. godine do sredine ovog mjeseca helikopteri su prevezli ukupno oko 3.200 pacijenata što je broj koji odgovara broju stanovnika grada Opuzena, a to je istovremeno i sveukupni kapacitet bolničkih kreveta u KBC Split, zagrebačka KB "Dubrava" i Opšta bolnica Zadar.