Premijera pozorišnog komada "Poslednja pesma" o velikom srpskom pjesniku i diplomati Jovanu Dučiću, po tekstu Anite Panić i u režiji Marka Misirače, biće održana sutra u beogradskom Pozorištu "Moderna garaža".

predstava o jovanu ducicu

Uloga velikana srpske poezije povjerena je glumcu Narodnog pozorišta iz Beograda Nebojši Kundačini, a Dučićevu veliku ljubav, Jovanku Jovanović-Todorović, igra glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Kolundžija-Zoroe.

Glumac Milan Nikitović, jedan od popularnih filmskih likova u filmu i seriji "Montevideo, Bog te video", takođe se pojavljuje u predstavi.

Producenti ovog pozorišnog komada su "Balkan film", "Drina film" i Udruženje dramskih umjetnika Srpske.

- Radnja drame smještena je između 1941. i 1943. godine, pred kraj pjesnikovog života. Dučić je (na pragu sedamdesetih) poslat u Ameriku u specijalnu misiju od strane raspadnute otadžbine, Kraljevine Jugoslavije. Mjesto dešavanja predstave je salon u vili rođaka Mihaila Dučića, na obali Mičigenskog jezera, u gradu Geri u državi Indijani - ispričali su producenti.

Predstava se premijerno održava u godini kada se obilježava 70 godina od smrti Jovana Dučića, koji je umro 1943. godine u SAD. Premijera ovog komada biće održana u novembru u rodnom gradu pjesnika, Trebinju, a poslije toga planirana su izvođenja širom Republike Srpske i Srbije, ali i u dijaspori.

Predstavu su finansijski podržali Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Diplomata

Jovan Dučić je bio srpski pjesnik i jedan od najznačajnijih simbolista. Rođen je u Trebinju 17. februara 1871. godine. Dučić je odrastao u Trebinju i Mostaru, gdje je pohađao osnovnu školu i nižu gimnaziju. Poslije školovanja u Somboru vratio se u Mostar, gdje je 1896. zajedno sa Aleksom Šantićem i Svetozarom Ćorovićem osnovao književni časopis "Zora". Diplomatsku karijeru započeo je 1907, a ostatak života proveo je u Carigradu, Sofiji, Rimu, Atini, Madridu, Kairu, Bukureštu.