Nakon deset dana rada sinoć je, svečanim otvaranjem nastalih radova u Herceg Novom, završena Prva međunarodna likovna kolonija „Herceg Novi–Novi Sad 2013“ koja je u organizaciji Panonije PKV održana u hotelu „Vojvodina“ na Toploj.

likovna kolonija herceg novi

Koloniju je činilo 18 umjetnika, Maja Erdeljanin, Korina Gubik, Bojan Kiridžić, Branka i Slobodan -Abi Knežević, Danijel Babić, Ivana Bjelica, Saša Dobrić, Gojko Đurović, Bora Popržan i Duško Stojanović - članovi Likovnog kruga Udruženja likovnik umjetnika Petrovaradinske tvrđave. Crnu Goru je predstavljala Milijana Vujović iz Podgorice. Iz Mađarske, iz Segedina, je stigao Šandor Arandin i iz Budimpešte Robert Čorkin, kao i Štefana Hojus iz Njemačke. Na koloniji profesionalnih slikara priključili su se i amateri Katarina Rankov i Vuksan Čelić.

„Stigli smo iz Novog Sada i za kratko naš plavi Dunav zamijenili morem koje vijekovima udara u rubove Tople i Herceg Novog. Zamijenili smo Petrovaradinsku tvrđavu za Crnogorsko primorje, posegli smo za svjetlom koje smo pokušali prenijeti na svoja platna. Paleta i ljubav za slikarstvom okupilo je nas ovog puta na međunarodnoj likovnoj koloniji akademskih slikara iz Srbije, Crne Gore, Mađarske i Njemačke“, kaže za TrebinjeLive Saša Dobrić koji je poslije likovne kolonije na Hilandaru stigao u Boku, i dodaje
da je svih deset dana sa njima bio poznati novosadski fotograf Martin Candir koji je svojim objektivom  ovjekovječio nastajanje umjetničkih radova, kao i sveopštu atmosferu kolonije.

O radu na koloniji na Toploj Maja Erdeljanin, koja je bila selektor, kaže: „Ovo je po redu treća kolonija. Prvi put je ova kolonija održana 1998. godine i onda je napravljena jedna velika pauza. Prošle godine smo nastavili sa time i imamo namjeru da nastavimo i sljedeće godine, te da pozovemo umjetnike iz Crne Gore u znatno većem broju, kao i iz drugih zemalja sa ciljem da se međusobno bolje upoznamo, te da obogatimo naša saznanja“. Ona dodaje da će nastali radovi ostati u fundusu organizatora i domaćina kolonije.