Dvočlani tim planinara Planinarskog društva “Vučji zub“ iz Trebinja u utorak su doputovali iz Grčke, gdje su osvojili najviši vrh Olimpa. Na Mitikas, visok 2.917 metara uspješno su se popeli Danko Karić i Igor Škero.

trebinjski planinari na olimpu

"Čekali smo povoljnu vremensku prognozu da budemo na vrhu planine koja je zaista posebna za sve planinare, između ostalog i zbog činjenice da su prema grčkoj mitologiji na ovoj planini živjeli bogovi. Drugi put sam bio na Olimpu i mogu reći da su emocije bile jednako snažne. Ovog puta odlučili smo se za uspon koji je pri samom kraju zahtjevan i opasan, ali uz dugogodišnje iskustvo i dobru organizaciju sve je prošlo u najboljem redu", rekao je Danko Karić i dodaje: „Najviši vrh Olimpa Mitikas (Mytikas), što na grčkom znači 'nos' je i najviši vrh u Grčkoj. Početak penjanja je sa 1.100 metara nadmorske visine, nakon savladanih 1.000 metara dolazi se do planinarskog doma gdje smo malo odmorili, a zatim krenuli na završni uspon do samog vrha".

Trebinjci su proteklih dana bili među rijetkim sretnicima kojima je Zevs bio naklonjen i dopustio da njegovu prestolnicu zateknu vedru i osunčanu, dok je velika grupa planinara iz Srbije i Banja Luke samo dan kasnije većinom odustala od uspona zbog lošeg vremena.

“Kako ova nepredvidiva planina može biti i opasna govore metalne pločice na stijenama kao uspomena na nastradale planinare, ipak činjenica je da vrhovi Olimpa izazivaju strahopoštovanje i treba ih doživjeti uživo", kaže Karić.

Ljudska je noga prvi put na vrh Olimpa kročila je prije sto godina, tačnije 2. avgusta 1913. godine. Podaci kažu da je Olimp od 1983. godine pod zaštitom UNESCO-a, a sama planina je nacionalni park.

Trebinjski planinari za naredni mjesec, tačnije drugi vikend oktobra najavljuju svoju tradicionalnu akciju „10. Uspon na Vučji zub i vrhove Orjena“. U okviru ove jubilarne akcije biće zvanično otvorena planinarska staza „Živadin Simić“ koja vodi do najvišeg vrha na području trebinja – Jastrebice.

Podsjećamo, Simić je bio pionir organizovanog planinarenja u Trebinju i osnivač predratnog planinarskog društva „Bijela gora“. Trebinjski planinari se nadaju lijepom vremenu i učešću velikog broja planinara iz okruženja kao i sugrađana u pohodu na Orjenske vrhove uz njihov tradicionalni pozdrav „Da smo zdravo“.