U Muzeju Hercegovine u Trebinjuje večeras je, u organizaciji udruženja „Hercegovac“ iz našeg grada, održana tribina pod nazivom „Duga zima arapskog proljeća“ na kojoj je govorio prof. dr Darko Tanasković, islamolog i diplomata.

darko tanaskovic tribina trebinje

Jedna od najaktuelnijih tema današnjice, u kojoj su glavni akteri države bliskog i srednjeg istoka, kroz rečenice profesora Tanaskovića pojašnjena je mnogobrojnim posjetiocima. „Prvi utisak o tome da će ovo proljeće preći u jedno arapsko ljeto, bio je preuranjen i pogrešan, kao i što je preuranjeno donositi konačne zaključke o ishodu ovih procesa. Tu je otvorena pandorina kutija procesa koji će dugo trajati, i koji će obilježiti ne samo region bliskog i srednjeg istoka, već na nekin način i cijeli svijet tokom narednih godina, pa možda i decenije“, rekao je Tanasković.

Prema njegovim riječima, u zahvaćenim država, ali i onim koje će tek biti, vlada haos, slabljenje centralnih vlasti, a na vlast dolaze islamisti te se tu pojavljuju značajne komplikacija. „Imamo promijenjenu politiku 'Zapada' prema islamistima, kao i pogoršan položaj ne muslimanskih naroda koji će biti, sigurno, i prve žrtve“, rekao je Tanasković i napomenu da postoji velika želja Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika da drže kontrolu nad tim prostorom, ali pošto to ne mogu ostvariti kroz jake režime koji bi im bili naklonjeni, oni daju prednost haosu i stvaranju prostora koji ne može sam sebe kontrolisati, već može biti kontrolisan jedino sa strane.

darko tanaskovic tribina trebinje

Govoreći o mogućim posljedicama po balkanski region, Tanasković kaže da se ne može govoriti o nekim neposrednim posljedicama, ali da se jačanjem tzv. internacionalnom islamskog ekstremizma, koji sve više nalazi svoje uporište i na Balkanu, povratno djeluje i sigurno je da će ovaj dio svijeta postati još snažnije izvorište ugrožavanja bezbjednosti u svim susjednim oblastima, uključujući i Balkan.

On je posebno naglasio da onaj ko je otvorio pandorinu kutiju sada je ne može kontrolisati, te da se moramo zapitati da li je stvaranje jedne situacije koja se ne može kontrolisati možda i cilj nekih koji imaju sasvim novi svijet koji bi se rodio iz aktuelnog haosa. „U ovome trenutku i ne usuđujem se da kažem kako bi taj svijet izgledao“, zaključio je Tanasković.

darko tanaskovic tribina trebinje