Filmska ekipa svjetski poznate serije "Igre prestola" ("Game of thrones") ubrzanim je tempom rada završila snimanje predviđenih scena na lokaciji dubrovačkog parka Gradac te su filmski set preselili na novu lokaciju.

golubovi

Ipak, iza njih je na prekrasnom parku što dominira nasuprot stijene na kojoj je svjetski poznata tvrđava Lovrijenac (za koju kažu da je "najljepša otvorena pozornica za igranje "Hamleta" Viljema Šekspira) ostali neplanirani "svjedoci i tragovi" snimanja.

Riječ je o jatu bijelih golubova koje su producenti serije samo za potrebe snimanja serije uvezli iz Srbije. Radi se o, navodno, više od stotinu golubova koji su korišćeni za snimanje scene vjenčanja. Organizatori snimanja su, neslužbenio saznajemo, očekivali kako će golubovi prema prirodnom instinktu sami pronaći put kući. No, golubovi se i dalje drže zajedno, a Dubrovčani zaključuju da su iznimno mirni i pitomi što posebno uveseljava roditelje s djecom koji tu svakodnevno šetaju.

prsten golub dubrovnik

Zanimljivo je kako svaki golub ima prsten prema kojem svaki uzgajivač i biolog može utvrditi ne samo porijeklo, nego i ostale potrebne podatke. Dubrovčani pričaju da je golubova do ovog vikenda bilo čak i više te pretpostavljaju da se dio životinja ipak vratio u Srbiju dok dio golubova, iz još uvijek nepoznatih razloga, nije ni krenuo na let ka svojim uzgajivačima. Za razliku od golubova koji jedu unutar povijesne jezgre odnosno unutar zidina starog Dubrovnika, ove golubove niko ne hrani zbog čega su ljubitelji priroda i životinja otvoreno izrazili zabrinutost.

Ti građani takođe navode kako golubovima prijete i sove, mačke i još neke opasnosti jer im Dubrovnik ipak nije domicilna sredina gdje su imali priliku upoznati se sa svim opasnostima. Takav strah ljubitelja životinja uvećan je nakon što je na platou parka Gradac pronađeno nekoliko iz nepoznatih razloga uginulih životinja. Stoga ti ljubitelji životinja kažu kako bi "zbog interesa javnost dobro došla i službena reakcija ekipe serije 'Game of Thrones' ili uzgajivača iz Srbije jer je riječ o stotinjak životinja ali i stoga što nikako ne bi bila lijepa poruka da su žrtvovani zbog snimanja jedne jedine scene".