Državni vrtić u Trebinju skuplji za čak 70 odsto

Autor: Milosava Supić Vuković/SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 17. 09. 2013. - 12:58h

Vršilac dužnosti direktora Javne ustanove za vaspitanje djece „Naša radost“ u Trebinju Mirjana Vujović rekla je Srni da su usluge ove predškolske ustanove poskupjele zato što su poskupjele i životne namirnice, didaktički materijal i troškovi održavanja vrtića.

vrtic bregovi trebinje

„I prethodnih godina je upućivan zahtjev opštini, kao osnivaču ove predškolske ustanove, za povećanje cijene boravka u vrtiću, ali to nije odobreno. Bilo je krajnje vrijeme da se cijene boravka povećaju, jer bi vrtić sa dosadašnjim sredstvima u narednom periodu teško funkcionisao“, navela je Vujovićeva.

Povećanjem cijene, ističe ona, biće poboljšan i kvalitet usluga – od smještaja i hrane do stručnog rada sa djecom.

Vujovićeva tvrdi da je u novu 2013/14. školsku godinu u Javnu ustanovu za vaspitanje djece „Naša radost“ upisano više od 420 djece, što je, kako kaže, na prošlogodišnjem nivou.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je juče novinarima da je odluka o povećanju cijene boravka u dječijem vrtiću potpuno u skladu sa sagledavanjem ekonomske situacije, tvrdeći da je ove godine u vrtić „Naša radost“ upisano više djece nego prošle.

Vučurević nije detaljno objasnio zbog čega su cijene usluga u vrtiću „Naša radost“ poskupjele čak do 70 odsto, iako je od Gradskog odbora SNSD-a dobio konkretno pitanje koje se odnosilo na poskupljenje usluga u predškolskim ustanovama.

Pedagog u ovoj vaspitnoj ustanovi Natali Ninković kaže da je povećanje cijena u vrtiću „Naša radost“ apsulutno bez ikakvog osnova i da je takva odluka samo dovela do smanjenja broja polaznika za oko pedeset odsto.

Ocijenivši da je nagli skok cijena udar na kućni budžet i da to nije trebalo dozvoliti, Ninkovićeva ističe da se ovakvom odlukom ne želi unaprijediti predškolsko vaspitanje, već sasvim suprotno – unazaditi.

„Smatram da nije bilo nikakvog osnova za povećanje cijena. LJudi koji ne poznaju dovoljno važnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja hoće da ga unazade i vrate u neko vrijeme od prije 250 godina“, kaže Ninkovićeva, koja je i bivši direktor ove predškolske ustanove.

Ninkovićeva ističe da prethodnih godina ni ona kao direktor vrtića, niti tadašnje opštinsko rukovodstvo, predvođeno SNSD-om, nikada nisu ni
pomišljali da povećaju cijene boravka djece u ovoj ustanovi ni za jedan fening.

„Sa novcem kojim smo raspolagali, kao i donatorskim sredstvima, realizovali smo i neke kapitalne investicije, a imali smo i nesebičnu podršku opštine Trebinja kao osnivača ove ustanove“, kaže Ninkovićeva.

Ona je podsjetila i da je iz kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika donirano 250.000 KM, te da su ta sredstva utrošena za gradnju objekta dječijeg vrtića u trebinjskom naselju Gorica.

Ninkovićeva kaže da joj nije jasno šta je poskupjelo u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu i šta će se tim novcem poboljšati, kada je, ističe, ranije kupljen veći dio neophodnih sredstava za stimulisanje djece i stvaranje svih preduslova za kvalitetniji boravak u vrtiću.

Roditelji čija su djeca išla ili idu u ovaj vrtić iznenađeni su naglim skokom cijene i kažu da, prilikom donošenja takve odluke, niko nije razmišljao ni o djeci ni o roditeljima, već samo kako da se uzme novac.

Ratomir Mijanović kaže da je njegovo troje djece išlo u ovaj vrtić, ali je ove godine, zbog povećanja cijene, odlučio da treće dijete, koje je još tog uzrasta, prebaci u crkveni vrtić „Sveta Evgenija carica Milica“, gdje su, kako ističe, uslovi mnogo bolji, a cijena prihvatljivija.

„Nisam imao drugog izbora. Cjelodnevni boravak sa dva obroka u crkvenom vrtiću plaćam 100 KM, dok bi u vrtiću `Naša radost` za poludnevni boravak plaćao 70 KM, a uz to u grupi je i po 30-oro djece“, kaže Mijanović.

Neki od roditelja smatraju da je do poskupljenja, ukoliko se uopšte i moralo pribjeći toj mjeri, trebalo doći postepeno, a ne odjednom, i to za 70 odsto.

„Odlučili smo da dijete opet upišemo u ovu vaspitno-obrazovnu ustanovu, jer tu ide već dvije godine i steklo je svoje drugare, uklopilo se u sredinu. Roditelji nemaju baš mnogo izbora, ali ako je zaista bilo neophodno toliko povećati cijenu boravka u vrtiću, kao što kažu, nadam se da će i kvalitet usluga, u narednom periodu, biti na većem nivou“, kaže majka četvorogodišnjeg dječaka.

Cijena boravka djece u Javnoj ustanovi za vaspitanje djece „Naša radost“ Trebinje od ove školske godine viša je za 70 odsto, odnosno 50.

Prema ovoj odluci, cijena cjelodnevnog boravka u gradskom vrtiću iznosi 120 KM umjesto dosadašnjih 80, dok je poludnevni boravak 70 KM, umjesto ranijih 40.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja