Slabljenje srpskog naroda i Republike Srpske cilj je inicijative Izvršnog savjeta Saveza opština i gradova istočne Hercegovine da se raspiše konkurs za izradu grba, zastave i himne ove regije, ocijenio je predsjednik Srpske narodne odbrane u Kanadi Miodrag Dangubić.

miodrag dangubic

On je u izjavi Srni upozorio da se, nakon Vojvodine i Raške, ovaj opasni scenario oživljava i u istočnoj Hercegovini i istakao da "inicijativa dolazi u momentu kada postoji snažan pritisak na Republiku Srpsku".

"Jasno je da Srbima tradicionalno nenaklonjeni centri moći pokušavaju da oslabe pozicije Srpske i da je mimo volje srpskog naroda gurnu u okove unitarne BiH, u kojoj bi Srbi bili građani drugog reda", naglasio je Dangubić.

On je rekao da se Srpska narodna odbrana u Kanadi oštro protivi ovoj opasnoj namjeri nekoliko neodgovornih pojedinaca iz istočne Hercegovine, dodajući da je riječ o ideji opasnoj za cijelu naciju, a najviše za hercegovačke Srbe.

"Ukoliko se dio čelnika Saveza opština i gradova istočne Hercegovine ne dozove pameti, pogaziće žrtve svih ratova koje su Hercegovci vodili kroz vijekove za spas vjere, nacije i obraza", poručio je Dangubić.

On je naveo da Srpska naroda odbrana u Kanadi ima dodatnu obavezu da pozove na bratsku slogu i zajednički front protiv separatističkih ideja, pošto su mnogi njeni članovi iz Hercegovine.

"Sigurni smo da će Republika Srpska sačuvati svoj integritet i odoljeti raznovrsnim atacima na njenu cjelovitost", naglasio je Dangubić.

Na sjednici Izvršnog savjeta Saveza opština i gradova istočne Hercegovine, koja je održana 12. septembra, zaključeno je da na jednom od narednih sastanaka bude usaglašen i raspisan konkurs za izradu grba, zastave i himne istočne Hercegovine.

Sastanku Saveza, koji je održan u LJubinju, a o kojem mediji u Republici Srpskoj nisu obaviješteni, ni ovaj put nije prisustvovao načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić, a, kako je rečeno, zbog obaveza nije bio ni načelnik opštine Gacko Milan Radmilović.