Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević u posljednjih 10 mjeseci, od kada je na toj funkciji, nije ispunio nijedno od obećanja, a iz grada je udaljio i one ljude koji su mogli da pomognu ovoj lokalnoj zajednici, rekao je član Gradskog odbora SNSD-a Luka Petrović.

luka petrovic snsd trebinje

"Evidentno je da je Vučurevića uhvatila nervoza, jer ništa nije uradio od kada je izabran za gradonačelnika. Pokrpljeno je nekoliko rupa na ulicama i za to je izdvojeno od 30.000 do 40.000 KM", rekao je Petrović novinarima danas u Trebinju.

On je dodao da je gradonačelnik Trebinja napravio takvu atmosferu da nema nijednog investitora, te da ni republička vlast nije dobrodošla, iako i dalje ona ulaže u ovaj grad i nije obustavila nijednu investiciju.

Petrović je naveo da iz gradske administracije u proteklih 10 mjeseci nijedan projekat nije potekao, osim priče "da bi se valjao otvoriti poljoprivredni i arhitektonski fakultet", te da bi "bilo dobro otvoriti Poslovnu školu iz Beograda".

"To su sve priče bez projekata. Za 10 mjeseci nisu napravljeni timovi za rješavanje problema, za dovođenje investitora, ni za otvaranje novih radnih mjesta. Selektivno se prilazi problemima, struke nema nigdje, a pri tom je mnogo politike ubačeno, što do sada nije bio slučaj", rekao je Petrović, koji je poručio gradaskoj vlasti da su u SNSD-u spremni da pomognu u rješavanju problema.

Petrović je ukazao da je iz gradske administracije otpušteno nekoliko članova SNSD-a, te da su na ista mjesta primljeni drugi.

On je naveo da gradska vlast ukazuje na neki raniji kriminal, ističući da je sve što su pronašli "nekih 400 KM".

"SNSD sa ljudima koji su trenutno u gradskoj vlasti ne može naći zajednički jezik. Oni konstantno napadaju sve ono što je ranije urađeno. Kada će da uvide da moraju da sarađuju sa republičkom vlašću?", upitao je Petrović.

On je upitao i kada je neko iz gradske vlast razgovarao sa narodom ili posjetio neku od republičkih institucija.

Petrović je pozvao Vučurevića da odgovori kako je ranije Dječiji vrtić "Naša radost" mogao normalno da funkcioniše sa cijenama od 40, odnosno 80 KM, a sada ne može i da li je uništavljanje porodice jedan od ciljeva lokalne vlasti.

"Gdje se troši novac od hidroakumulacija i koliko je zaposleno ljudi od novca koji Hidrolektrane na Trebišnjici /HET/ mjesečno prebacuje?", upitao je Petrović.

On je istakao da SNSD-u nije jasno ni pod kojim uslovima je Vučurević dogovorio blokadu računa grada Trebinja, i šta je uticalo da se račun deblokira.

Komentarišući nedavnu inicijativu Zajednice saveza opština istočne Hercegovine da ova regija ima svoju grb, zastavu i humnu, Petrović je ocijenio da to djeluje kao separatizam i kantonizacija Republike Srpske i da to nije slučajno izrečeno.

"Neko ima namjetru da Republiku Srpsku, koja je sada stabilniji dio BiH, naruši pa makar to bilo i ovakvim potezima", rekao je Petrović ističući da inicijativa dolazi iz LJubilja gdje je privreda u potpunom haosu i gdje bi se trebalo prvenstveno pozabaviti tim pitanjem, a ne narodu "bacati prašinu u oči".

Govoreći o obustavljanju radova na istočnoj obilaznici oko grada, Petrović je istakao da je HET vlasnik dijela trase od novog "Novoteksa" do tunela i dijela željeznice, te da neće praviti nikave probleme pri radovima, već da će im biti zadovoljstvo da izađu u susret da bi radovi bili nastavljeni.

"HET još nije dobio zahtjev za eksproprijaciju svog zemljišta kojeg je vlasnik. Grad je nakon revizije projektne dokumentacije trebalo da izvrši izradu eksproprijacionog elaborata i da Vladi Srpske, odnosno nadležnom ministartstvu podnesu zahtjev za proglašenje opšteg interesa", pojasnio je Petrović, ističući da mu nije poznato zbog čega to do sada nije urađeno.

On kaže da postoji određena procedura koju grad Trebinje treba da završi, te da će HET svoj dio posla uraditi kada dođe do njega.