Glavni izvršni direktor najveće svjetske turističke kompanije "TUI Travel PLC" Peter Long sa saradnicima je posjetio Dubrovnik i u pratnji zamjenika hrvatskog ministra turizma Ratomira Ivičića i direktorice Turističke zajednice Hrvatske Meri Matešić te predsjednika Nadzornog odbora "Agrokora" kao najveće kompanije jugoistoka Evrope Ivana Todorića, obišao objekte bivšeg vojnog odmarališta "Kupari" te potvrdio interes za kupovinu tog kompleksa.

prodaja kupara dubrovnik

Nakon što su "Agrokor", "TUI" i "Karisma" maja ove godine potpisali ugovor o strateškoj saradnji, šuškalo se da je jedan od ciljeva novoosnovane tvrtke "KHA2 (Karisma Hotels Adriatic) kompleks Kupari, a zajednički posjet čelnika tvrtki samo je podgrijao atmosferu uoči skore prodaje tog nekad vrlo posjećenog hotelskog kompleksa. U sastavu Kupara bili su hoteli "Mladost", "Grand", "Goričina", "Kupari", "Pelegrin" i "Galeb", te ville "Borovka 1" i "Borovka 2". Poznatije su kao "Titova" i "Jovankina vila" ali su u posljednjem ratu svi objekti potpuno devastirani. Uzalud su čekali obnovu, a samo je povremeno radio kamp. Kompleks je uvijek izazivao veliko zanimanje gostiju koji su prije rata ostvarivali više od milion noćenja dok cijela regija Župe Dubrovačke dva desetljeća nakon rata u svim hotelima i privatnom smještaju ne ostvaruje više od 350.000 noćenja!

Očekuje se da će hrvatska Vlada tender za prodaju "Kupara" raspisati u listopadu/oktobru, a pripremajući se za taj "top deal" KHA je preuzela hotel "Koločep" na istoimenom dubrovačkom otoku. Taj će hotel od slijedećeg ljeta postati specijalizovan za parove, što znači da će samcima i djeci boravak biti zabranjen. Romantika je ono što će prodavati kapacitete hotela sa sedam luksuznih villa i pratećim objektima na otoku koji ima samo 130 stanovnika, a od Dubrovnika je udaljen pola sata plovidbe.

prodaja kupara dubrovnik

No za Kupare "KHA" ima mnogo ambicioznije planove, a prva dva hotela bi se otvorila najkasnije uoči sezone 2015. godine. Očekuje se da će Kupari revitalizovati bližu okolicu istočno od Dubrovnika ali da će predstavljati i snažnu polugu zapošljavanja ne samo radnika sa sjevera Hrvatske, nego i iz susjednih opština Ravno i Trebinje u BiH. Neslužbeno se saznaje kako bi za "KHA" i Župu ta opcija bila povoljnija od već tradicionalnog dovođenja radnika iz Slavonije jer brojni građani radije žele iznajmljivati smještaj turistima nego sezonskim radnicima jer je tako zarada veća za 3-4 puta. To je šansa za BiH-radnike koji bi, kao i prije rata, na rad dolazili i po završetku posla vraćali se autima svojim kućama.

Iako je to tema o kojoj se ćuti, a svi su je prećutno prihvatili, recimo još nekoliko zanimljivih detalja: u napuštenim hotelima su trenutno i povremeno samo skitnice ili avanturisti sa sjevera Evrope kojima su ti objekti puni tajni te ih danju i noću obilaze i proučavaju. Na 5,5 hektara velikom kompleksu najviše ih zanimaju ostaci hotela "Grand" (kojeg su Česi izgradili još 1920. kao početak turizma u Župi) te "Titova vila" u podzemlju koje su atomsko sklonište i vinski podrum, a uz nju je mala luka za nekadašnji Titov brod "Galeb", a uskoro za luksuzne brodove.

prodaja kupara dubrovnik

Priča se da će hotel "Pelegrin" koji je izgrađen 1964. po projektu sarajevskog arhitekte Davina Fincia biti obnovljen jer je riječ o značajnom djelu moderne arhitekture. Hotel je imao 419 kreveta, a osim za krađu sekundarnih sirovina danas služi i kao "paintball teren" avanturistima.

Uz Kupare je i poznata šljunčana plaža koju je poznati časopis "Rough Guides" uvrstio je među 10 najljepših hrvatskih plaža. Kupari su teško oštećeni u proteklom ratu, a hoteli su od tada zapušteni. "Tu je međutim najljepša plaža dubrovačkoga kraja s lijepim pogledom, a iza vas se nalaze srušeni hoteli. Imajte na umu da su hoteli nezaštićeni, te postoji opasnost ako se upustite u istraživanje”- upozorava časopis koji će uskoro, vjerovatno, promijeniti opis zaleđa plaže.

prodaja kupara dubrovnik

prodaja kupara dubrovnik