Radovan Vuković

TREBINJE - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Vuković smatra da inicijativa Izvršnog savjeta Saveza opština i gradova istočne Hercegovine da se raspiše konkurs za izradu grba, zastave i himne ove regije predstavlja separatizam, te da je to opasno za Republiku Srpsku i srpski narod.

"To nema nikakvog smisla i nije mi uopšte jasno kakav cilj žele da ostvare učesnici tog sastanka. Ako žele regionalizaciju ili otcjepljenje od Republike Srpske to nije ni za čije dobro, posebno ne za Hercegovinu", rekao je Vuković Srni, ističući da u tim "igrama" opština Bileća već odavno ne učestvuje.

Vuković je ocijenio da su takve inicijative za svaku osudu i da se ne smije dozvoliti da se Republika Srpska, koja je krvlju stvarana i koja je svetinja za većinu njenih stanovnika, na takav način dovodi u pitanje.

"Takve nebulozne inicijative donosi neka organizacija, ne znam ni kako bih je nazvao, možda nevladinom organizacijom, u kojoj, odavno ne učestvuje Bileća niti će u njoj učestvovati sve dok ona ne bude u interesu Republike Srpske i njenog naroda", ističe Vuković.

On kaže da, ipak, vjeruje da je riječ o "nekoj šali", jer bi sve suprotno bilo mnogo opasno i vodilo bi podjelama srpskog naroda.

"I ranije je bilo takvih neozbiljnosti kada je načelnik opštine LJubinje zagovarao da se ta opština otcijepi od Republike Srpske i pripoji Crnoj Gori, pa možda je i sa ovom inicijativom takav slučaj", kaže Vuković.

On dodaje da ništa nije sporno ako su u pitanju "neki porodični grbovi" i naveo primjer da i porodica Vuković ima grb od 1419. godine.

Vuković je poručio svim učesnicima Savjeta da se uozbilje i da stranačke interese ne stavljaju ispred interesa srpskog naroda koji je stvarao Republiku Srpsku i borio se za njeno jedinstvo.