I put do pakla je često popločan najboljim namjerama. Vjerovatno da učesnici jučerašnjeg sastanka u Ljubinju nisu ni svjesni posljedica koje može izazvati njihov stav da se ide ka usvajanju himne, grba i zastave istočne Hercegovine.

istocna hercegovina drzava

U ovo, moglo bi se reći sudbonosno vrijeme za srpski narod, ono što je najpotrebnije je sloga. Na pomolu su ustavne promjene inicirane željom nekih bošnjačkih političara, a dobrim dijelom usmjerene ka, najblaže rečeno, olabavljivanju Republike Srpske.

Običnom stanovniku Republike Srpske, juče predložene ideje, zvuče separatistički i nadati se da takav prijedlog neće imati uporišta u Parlamentima hercegovačkih opština.

Društvene mreže juče i danas su se pregrijale od uspaničenih i preplašenih građana RS, i što je najvažnije, kako saznajemo, i pojedini članovi SDS-a s pravom se boje da takve ideje vode ka separatizmu. A čim se spomene separatizam, naravno, prva asocijacija je Kosovo, a svi znaju koliko je boli i patnje srpskom narodu donio albanski separatizam.

Vjerovati je da će se ostrašćene glave naših načelnika "ohladiti", i da će dobro razmisliti na koji način će realizovati svoje težnje ka bržem i efikasnijem razvoju istočne Hercegovine, ali, zasigurno, ovo nije put i način već, u ovo teško vrijeme po Srbe, to može dovesti samo do nestanka Republike Srpske.

lokalni politicari o drzavi istocnoj hercegovini Foto: Mojahercegovina.com

Da li iz sijenke neko moćan manipuliše pojedinim čelnim ljudima Hercegovine, ili je to bio trenutak njihove političke slabosti? Vrijeme će pokazati, a naravno i pozitivan uticaj srpske javnosti da nije ni vrijeme ni mjesto, ni najmanjem separatističkom istupu i nastupu, već da je vrijeme za srpsku slogu i suživot u miru sa komšijama.

Pomalo nezamislivo je da ljudi koji su, kako kažu, stvarali Srpsku, žele i da je razdijele. Kakvi bi bili to predstavnici naroda kada narod želi jedinstvo, a oni razdor i stvaranje države istočne Hercegovine.

Breme ekonomskih problema u istočnoj Hercegovini je toliko veliko da samo zajedno i u slozi, Vlada i lokalne samouprave mogu pokušati da ih prebrode, a ovakve ideje koje, napominjemo, liče na separatizam, u javnosti izazivaju samo prezir.

Svakom Hercegovcu je stalo da što više novca od hercegovačkih ekonomskih resursa ostane u Hercegovini, ali to se može realizovati samo slogom i razumnim dijalogom između republičke i lokalne vlasti.