Iz štampe je danas izašao dvobroj časopisa za književnost i kulturu "Nova Zora“ u kome su objavljeni tekstovi i osvrti 82 autora, rečeno je Srni u Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu /SPKD/ "Prosvjeta“ u Bileći.

nova zora

Za "Novu Zoru“, kao i ranije, sadržajno o mnogim interesantnim temama pisali su akademici, eminentni prozaisti, pjesnici, lingvisti, istoričari književnosti, esejisti, likovni i muzički umjetnici, novinari i drugi stvaraoci sa prostora Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i inostranstva.

"Pažnju čitalaca ovog broja svakako će zaokupiti tekstovi nastali iz pera Jovana Dučića, Noama Čomskog, Gojka Đoga, Koste Čavoškog, Milovana Danojlića, Zorana Avramovića, LJubiše Tadića, Hansa Koninga, Rajne Dragićević i drugih“, kažu u "Prosvjeti“.

Glavni i odgovorni urednik "Nove Zore“ Radoslav Bratić navodi da je, osim književno-kritičkih osvrta na 13 književnih ostvarenja u "Novoj Zori“, na 26 strana stalne rubrike kulturna hronika istočne Hercegovine, osvrt na više od 70 programa kulturnog i duhovnog sadržaja u toj regiji koji su održani između dva broja časopisa.

"Nova Zora“, čiji su pokretači i izdavači odbori SPKD "Prosvjeta“ u Bileći i Gacku, štampan je u uobičajenom tiražu od 1.500 primjeraka, od čega 1.000 primjeraka odlazi na adrese prenumeranata širom svijeta.

U "Prosvjeti“ ističu da je, prema mišljenju mnogih eminentnih stvaralaca, "Nova Zora“ jedan od vodećih i najvrednijih časopisa za književnost i kulturu, ne samo kod nas, već i u inostranstvu, te da je svojevrsna knjiga koja se ne samo čita, već i čuva.