U subotu, 14. septembra, preživjeli logoraši zatočenici fašističkih logora „Mamula“ i „Prevlaka“ iz Boke, Hercegovine i južne Dalmacije, te potomci i poštovaoci njihovog djela, posjetiće ostrvo Mamula i obilježiti 70 godina od datuma kada je rasformiran logor u kojem su bili od kraja 1941. do kapitulacije fašističke Italije 1943. godine.

ostrvo mamula

Zarobljenici su utamničeni na ostrvu Lastavica koje se po admiralu Lazaru Mamuli od 1852. godine, kada su tamo građena vojna utvrđenja, naziva Mamula. Na Mamuli i Prevlaci u toku Drugog svjetskog rata je tamnovalo 2.333 rodoljuba. Ti zatočenici su bili u nadležnosti vojnih i civilnih vlasti fašističke Italije. Iz Herceg Novog je bilo zatočeno 871 lice, iz Bileće 79, Budve 110, Gacka 25, Dubrovnika 107, Nikšića 1, Imotskog 10, Ploča 159, Korčule 109, Kotora 356, Ljubuškog 7, Makarske 43, Mostara 61, Nevesinja 18, Trebinja 182, Tivta 122 i Vrgorca (Dalmacija) 80.

Povodom obilježavanja tog datuma, danas je održan posljednji sastanak organizacionog odbora gdje je potvrđena ranija odluka da se, u organizaciji SUBNOR-a Herceg Novi i Trebinje na Mamuli, u subotu u 10 časova, poslije polaganja vijenaca, održi 'Čas istorije'. Predviđeno je da govori publicista, prvoborac i diplomata u penziji Nedeljko Zorić koji je bio zatočenik logora, a autor je više knjiga i publikacija među kojima je i knjiga „Roblje, ne Hvala“. Na skupu bi trebali da govore i drugi živi zatočenici koji to žele i kojima to zdravstveno stanje dozvoljava.

Iz SUBNOR-a Herceg Novi obaviještavaju da je za sve zainteresovane obezbjeđen prevoz trajektom. Polazak je u 9.00 sati iz Zelenike, a u 9.45 biće prihvaćeni u Rosama posjetioci iz Budve i Tivta. U slučaju lošeg vremena ‘Čas istorije’ održaće se u sportskoj dvorani OŠ „Ilija Kišić“ u Zelenici čiji učenici će biti učesnici manifestacije koja ima za cilj obavezu da se mladim saopšti šta se dešavalo na ovom ostrvu, mučilištu ljudi koji su svoje živote posvetili slobodi svog naroda.