Odrastala sam uz umetnost i zavolela sam je od ranog detinjstva. Plakala sam gledajući "Labudovo jezero" i tada sam shvatila da u meni postoji jedan čaroban svet koji sam potpuno otkrila kroz slikarstvo.

jelena milosevic jovanovic

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" akademska slikarka Jelena Milošević-Jovanović iz Beograda, čije se slike nalaze u privatnim kolekcijama brojnih slavnih ličnosti širom svijeta. Njena slikarska platna krase zidove životnog prostora voditeljke Opre Vinfri, princa Alberta od Monaka, porodice Cepter...

- Kada sam stasala kao umetnik, gde god da sam bila, prvi doživljaj umetnosti iz detinjstva je išao sa mnom, poput glasnika - kaže Jelena Milošević-Jovanović.

Na mapu svojih umjetničkih putovanja ova slikarka upisala je i jug Hercegovine, tačnije Trebinje, gdje je stvarala zajedno sa nekoliko kolega i stekla nove prijatelje na likovnoj koloniji "Lastva".

- Čovek je bogat onoliko koliko ima prijatelja, ali i koliko mu je san miran i raduje se svakom novom danu. Zato za sebe mogu da kažem da sam bogata. Ljudi koji su kreativni mogu da menjaju svet. Naša dela govore o nama, idu ispred, ali i ostaju iza nas - smatra Jelena Milošević-Jovanović.

Kaže da je sa zadovoljstvom na svoja slikarska platna prenijela svjetlost i boje Hercegovine.

- Jug Hercegovine je najljepši krajolik koji se jednom slikaru, vajaru i muzičaru može ponuditi za stvaranje - ističe slikarka.

Podsjeća da potiče iz umjetničke porodice. Njen otac je bio solista Beogradske filharmonije, virtuoz na violini, a majka učiteljica koja je voljela da slika.

- Otac me je vodio na koncerte, sedela sam u prvom redu, a nogama nisam mogla da dodirnem pod - prisjetila se umjetnica.

Kao vrhunac Jelenine umjetnosti stiglo je ikonopisanje, za koje kaže da zauzima posebno mjesto u njenom srcu.

- U Južnoj Africi sam upoznala čoveka koji je jedini sveštenik Srpske pravoslavne crkve na celom afričkom kontinentu. Družeći se s njim pronašla sam ogromnu riznicu duhovnog bogatstva u koju želim da zaronim. Godine provedene u Africi, uz post, molitvu, odlaske na liturgije, u meni su otvorili potpuno novo poglavlje umetnosti - rekla je Jelena Milošević-Jovanović.

Naglašava da je ikonopisanje prvenstveno duhovna disciplina.

- Kada se čovek nađe ispred lika svetitelja, ima strahopoštovanje. Pre svakog ikonopisanja pročitam molitvu, zapalim kandilo, pa tek onda počinjem da radim ikonu - kaže Jelena Milošević-Jovanović.

Oslikavanje stakla

Jelena Milošević-Jovanović uspješna je i u oslikavanju stakla. Osim toga, dio stvaralaštva posvetila je i kreiranju odjeće.