Američki elektronski gigant Apple predstavio je juče na promociji u sjedištu kompanije u Kaliforniji dva nova iPhone-a - 5S i 5C, od koji će prvi biti nasljednik posljednjeg modela popularnog telefona, a drugi će biti u više boja i predstavljaće jeftiniju varijantu Apple smartfona.

Apple predstavio iPhone 5S i 5C

Takođe, generalni direktor "Applea" Tim Kuk najavio je i novi operativni sistem iOS7, koji će od 18. septembra korisnici moći besplatno da skinu.

Novi iPhone 5S biće u tri boje - srebrnoj, zlatnoj i "svemirski" sivoj i odlikovaće se sa više detalja u odnosu na prethodnika iPhone 5.

Kako prenose američki mediji, koji uživo preko blogova prate događaj u Kupetinu, novi iPhone će imati unaprijeđen Siri sistem, 64-bitni A7 procesor i jaču kameru.

Pored ovog modela, predstavljen je i iPhone 5C, koji će biti napravljen od plastike, što predstavlja odstupanje od dosadašnjih Apple standarda i biće ponuđen za 99 dolara u Americi, uz dvogodišnji ugovor sa nekim od mobilnih operatera.

Telefon ima četvoroinčni ekran, kameru od osam megapiksela sa zumom koji može da približi objekat tri puta, i biće ponuđen u čak pet boja - od bijele do crvene.

Iphone 5C bi trebalo da bude usmjeren ka novim tržištima sa manjom platežnom moći, kao što je kinesko i indijsko.