Turistička zajednica grada Dubrovnika objavila je kako je Dubrovnik i proteklog mjeseca, kolovoza/avgusta zabilježio dobre turističke rezultate s ukupno 146.662 pridošlih gostiju, što je 13 odsto više nego isti mjesec prošle godine.

plaza Banje dubrovnik

Oni su ostvarili 622.960 turističkih noćenja što je porast za 10 odsto i rezultat kakav bi poželjelo svako turističko središte u Hrvatskoj.

Inače, od početka godine do kraja avgusta na gradskom području Dubrovnika zabilježen je dolazak "okruglo" 564.500 turista (što je 12 odsto više nego lani u istom periodu), a ostvareno je 2.164.000 noćenja što je porast za 10 odsto.

Istovremeno se može zaključiti kako je Dubrovnik na istom tragu kao i svjetski trendovi: turisti imaju kraće boravke ali češče dolaze. Najbrojniji su gosti i ove godine iz Velike Britanije, a potom slijede Francuzi, Italijani i Nijemci.

Istovremeno, hoteli su zabilježili 4 odsto više gostiju ali su najuspješniji vlasnici soba i apartmana odnosno privatnog smještaja koji bilježi 38 odsto više gostiju i 35 odsto više noćenja!

I u podsezoni turistički radnici Dubrovnika očekuju dobre rezultate, ponajviše zahvaljujući kongresnoj sezoni od koje se u septembru izdvaja kongres UEFE (16-20. septembra).