Lovačko udruženje „Prepelica“ iz Berkovića po prvi put, bilo je domaćin članovima Regionalnog savjeta za lovstvo, na kojoj je održan značajan sastanak koji čine predstavnici lovačkih udruženja Hercegovine, prenosi portal Opštine Berkovići.

sastanak lovaca hercegovine

Sastanku su prisustvovali: Dragan Kisić predsjednik LU „Viduša“  iz Bileće, Slavko Milošević predsjednik Lovnog i ribolovnog društva „Vranjača“  iz Gacka, Aleksandar Vuković predstavnik šumskog gazdinstva „Botin“  iz Nevesinja, Boris Ivelja predsjednik LU „Prepelica“  iz Berkovića, Brano Novokmet predsjednik LU „Ljubinje“  iz Ljubinja i Milan Bakmaz predsjedavajući Savjeta i član upravnog odbora Lovačkog saveza.

Na sjednici na kojoj je dominirala rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o lovstvu Republike Srpske ispred saveza prisustvovali su: Vukašin Vojinović predsjednik, Borislav Bojanović predsjednik skupštine i Vlajko Ilić sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske.

Predsjednik Lovačkog saveza Srpske Vukašina Vojinovića rekao je da su u Savezu učinili sve kako bi se konačno dobio zakon koji će ispuniti većinu lovačkih zahtjeva.

- Prvi put imamo zakon na koji nemamo primjedbi. Nema nepovoljnih za lovce odredbi koje su bile u prijašenjim zakonskim rješenjima, nametanja koncesija, raznih nameta lovačkim udruženjima i Lovačkom savezu. Mi koristimo lovište i sasvim je normalno da se za to mora nešto i platiti, kaže Vojinović.

Bilo je pokušaja da se razbije Lovački savez Republike Srpske, ali te prljave namjere nisu mogle da naruše jedinstvo ove mnogobrojne organizacije.

- Mi smo najjače udruženje građana u Republici Srpskoj, snažniji smo i organizovaniji iz godine u godinu. Mnoga druga udruženja traju onoliko koliko im se iz budžeta izdvajaju sredstva. Samo zajedno, udruženi, nas 20.000 lovaca možemo tražiti izmjene zakonskih odredbi. Da su nas uspjeli destabilizovati, podijeliti u nekolioko tabora, danas sigurno ne bi imali ovakav zakon, zakonske odredbe po želji lovaca, kaže Vojinović, i dodaje da se u budući Zakon o oružju i municiji mora uvrstiti poseban član čiji će sadržaj obavezivati lovca koji ne želi biti član određenog udruženja da vrati naoružanje.

Po novom zakonu izbrisane su riječi „privredno - sportska lovišta“, čime su riješeni ozbiljni problemi u funkcionisanju lovačkih udruženja. Lovišta su nedjeljiva cjelina, ne mogu se davati pod zakup, ni prodavati.

-U novom zakonu nema riječi „privredno–sportska lovišta“. Imaju samo privredna, odnosno posebna i sportska lovišta. Svaka opština ima pravo na jedno sportsko lovište i lovačka udruženja će njima gazdovati. Neće zavisiti od šumskih gazdinstava. Primjena ovih odredbi zakona trebalo bi da se okonča do 1. marta iduće godine, rekao je Vojinović .

U novom zakonu je posebno naglašeno da na sportsko lovište neće moći konkurisati privredni i privatni subjekti, već samo lovačka udruženja. Lovački savez ima namjeru da umreži sva lovačka društva u jedan informacioni sitem u kome bi bili svi potrebni podaci o lovcu, od kada je lovac, šta posjeduje od oržja, šta je do sada ustrijelio, čime jedno lovačko društvo raspolaže, kakvom vrstom divljači i u kojoj količini...

Veoma je važno da će sredstva koja izdvajaju lovačka udruženja, a ona nisu mala, ubuduće, u znatno značajnijem iznosu nego do sada, moći da koriste udruženja, da će se vraćati u bazu, što je dobro rješenje u zakonu. Ipak, da bi se ova sredstva koristila, moraće se uraditi valjani projekti, u čemu će lovačka udruženja imati pomoć Lovačkog saveza Srpske, istaknuto je na pomenutom skupu u Berkovićima.

U raspravi je pomenuta zakonska obaveza osiguranja lovaca, koje će „ići“ preko Lovačkog saveza. Lovci će morati biti i priklado obučeni, neće moći izlaziti u lov u vojničkoj, policijskoj i drugoj uniformi. Moraće imati i fluoroscentni znak na vidnom mjestu, koji će doprinjeliti većoj bezbjednosti lovaca.

Vojinović je istakao dobru saradnju sa Hercegovačkom regijom i rekao da će naredni sastanak regije biti u nekom drugom udruženju kako bi svi bili ravnopravni.

Nakon sastanka berkovićki lovci su pripremili bogatu večeru za sve učesnike sastanka.