U Republici Srpskoj godišnje se otkrije od 4.700 do 4.900 novooboljelih od karcinoma, a čak 50 odsto oboljelih umre, rekla je Srni stručni konsultant za praćenje i realizaciju tendera za citostatike Srpske Zdenka Gojković.

karcinom srpska

Gojkovićeva je istakla da je evidentan stalni rast broja oboljelih, o čemu svjedoči podatak da incidenca, odnosno broj novooboljelih, na godišnjem nivou raste od dva do osam odsto, u zavisnosti od vrste maligniteta.

"Vodeći karcinom u opštoj populaciji je karcinom pluća, dok je kod žena na prvom mjestu karcinom dojke, a kod muškaraca karcinomi gastrointestinalnog trakta i prostate“, precizirala je Gojkovićeva.

U posljednje vrijeme, tvrdi Gojkovićeva, kod mlađih muškaraca je evidentan rast broja oboljelih od karcinoma testisa koji se, ako se na vrijeme otkrije, može potpuno izliječiti.

"Taj stalni porast broja oboljelih zahtijeva velike napore same profesije, ali i mnogo veća finansijska izdvajanja za liječenje ovih pacijenata, koji zahvaljujući novim lijekovima i mogućnostima liječenja, danas mnogo duže žive“, navela je Gojkovićeva.

Prema njenim riječima, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je 2008. godine pokrenuo nekoliko projekata ranog otkrivanja bolesti za one karcinome za koje je to moguće, poput raka grlića materice, dojke i debelog crijeva.

"Među najznačajnijima je projekat ranog otkrivanja karcinoma grlića materice, odnosno testiranje na humani papiloma virus, što je od izuzetne važnosti, jer rano otkrivena promjena može potpuno spriječiti pojavu karcinoma“, objasnila je Gojkovićeva.

Kod većine karcinoma, dodala je ona, primarna prevencija, odnosno sprečavanje nastanka bolesti je nemoguća, pa je neophodno otkriti bolest u početnoj fazi.

"Kod građana je prijeko potrebno razbijanje predrasuda o tome da je karcinom neizlječiva bolest. Rak uvijek možemo liječiti i imati dug život ukoliko na vrijeme otkrijemo bolest, pogotovo danas kad imamo dobre lijekove i u stalnim smo naporima da dobijemo nove“, naglasila je Gojkovićeva.

Ona je rekla da je Republici Srpskoj potreban i hospis, posebna ustanova koja bi se brinula za teško oboljele pacijente, kod kojih se bolest više ničim ne može obuzdati, a kojima treba adekvatna briga i njega.

Od neprocjenjivog značaja za oboljele je, tvrdi Gojkovićeva, Centar za radioterapiju u Banjaluci koji, osim terapije čije su mogućnosti izvanredne, pacijentima omogućava da liječenje počnu bez liste čekanja.

U Centru za radioterapiju liječi se od 100 do 120 pacijenata dnevno, a najviše je oboljelih od raka dojke i pluća, zatim od ginekoloških karcinoma, karcionoma glave i vrata, te prostate.

"Kada je riječ o broju onkoloških pacijenata upućenih na liječenje radioterapijom, od početka rada centra do danas primjetan je rast broja oboljelih od oko dva odsto“, kažu u Centru za radioterapiju.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi dodaju da dnevno mogu zbrinuti od 150 do 180 pacijenata, u zavisnosti od kompleksnosti tehnike zračenja koja se primjenjuje.