Ćorovićevi susreti, koji se organizuju po 15-ti put, ove godine okupiće eminentne srpske književnike i istoričare sa područja srpskih zemalja, kao i iz Rusije, Ruminije i Grčke.

corovicevi susreti bileca

Oranizatori ove tradicionalne manifestacije su Odbori srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Bileći i Gacku, a pod pokroviteljstvom opština Bileća i Gacko, te ministarstava Prosvjete i kulture i Nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske.

Program počinje 19. septembra Okruglim stolom "Književno djelo Antonija Isakovića"  u čitaonici Prosvjete u Bileći. Centralna manifestacija biće održana istog dana u Domu kulture u Bileći sa početkom u 20.00 časova, gdje će biti priređena svečana Akademija u čast Emiru Kusturici, koji je ujedno i ovogodišnji laureata nagrade "Svetozar Ćorović", za najbolje prozno djelo, zbirku pripovijedaka "Sto jada".

Najbolje istoriografsko djelo nastalo u prošloj godini je "Stara Srbija u 19. i 20. vijeku – Drama jedne civilizacije" autora dr Slavenka Terzića. U Gacku, 21. septembra sa početkom u 20.00 časova, biće održana Akademija u čast laureata nagrade "Vladimir Ćorović", koja je dodjeljena dr Terziću.

Manifestacija će trajati do 22. septembra, a program će se, pored Bileće, organizovati i u Gacku, Trebinju, Nikšiću i Višegradu.

U kulturno-umjetničkom programu nastupaće: Hor "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" i Hor "Tribunija" iz Trebinja, Hor "Sv. Novomučenik Stanko" iz Nikšića, Braća Teofilovići i Etno-grupa "Trag" iz Laktaša.

Medijski pokrovitelj je portal TrebinjeLive.