Svečanom sjednicom i druženjem sinoć u Igalu, i akcijom „Pokretom do zdravlja“ u više gradova Crne Gore, obilježava se 8. septembar, Međunarodni dan fizioterapeuta.

fizioterapeuti crne gore

Organizator ove manifestacije je Udruženje fizioterapeuta Crne Gore koje je aprila ove godine reorganizovano i trenutno broji 135 članova gotovo iz svih opština Crne Gore. Na svečanoj sjednici u Mediteranskom centru u Igalu fizioterapeute i njihove goste je pozdravio pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović koji je kazao da su Igalo i Crna Gora u svijetu prepoznati po Institutu „dr Simo Milošević“, a Institut po stručnosti fizioterapeuta. „Fizioterapeuti na ovim prostorima, baš kao i u svijetu, hoće da primjenjuju nove tehnologije i tehnike, te da rade na standardizaciji i kvalitetu prakse i da dostojanstveno promovišu svoju struku", rekao je Grbović.

Izvršni direktor Instituta Zoran Bošnjak je u svom obraćanju naglasio da se Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „dr Simo Milošević“ A.D. Igalo ubraja u najveće i najpoznatije institucije za multidisciplinarno banjsko liječenje na Balkanu. „Ovakvi sadržaji posvećeni su promociji zdravog načina života i korekciji loših navika“, rekao je Bošnjak i dodao da mu je drago što je na međunarodni dan predstavljen značaj i uloga fizioterapeuta Crne Gore.

Svoje kolege fizioterapeute pozdravio je i Krsto Kovačević predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore. On je, govoreći o planovima, naglasio da će se u narednom periodu raditi na vrednovanju stručnih kvalifikacija ali i na poboljšanju uslova rada fizioterapeuta. „Naš rad treba da sve čini da ovu profesiju učini podsticajnom i da nudi mogućnost za razvoj karijere. Pred nama su velike mogućnosti istraživanja, profesionalnog i stučnog usavršavanja, osmišljavanja i provjere novih savremenih tehnika, te razmjene iskustva i informacija“, rekao je Kovačević i dodao da je loša navika današnjeg društva prekomjerno sjedanje, te apelovao na što veću pokretljivost tijela.

Akcija „Pokretom do zdravlja“ pored Herceg Novog, održana je u Kotoru, Baru, Bijelom Polju, Podgorici, a u narednim danima biće organizovane i praktične vježbe za učenike, kao i za stara lica Doma na „Grabovcu“ u Risnu. Pored toga, održaće se i radionice za zaposlene radnike, a od 3. do 6. oktobra delegacija Crne Gore će učestvovati na Prvom kongresu fizioterapeuta BiH, u Sarajevu.