Broj vozača koji su u prvoj polovini ove godine isključeni iz saobraćaja zbog vožnje u pijanom stanju veći je za oko 18 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok posljednje akcije policije pokazuju da čak 79 odsto kontrolisanih vozača vozi pod dejstvom alkohola.

policija

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, navela je da su prošle godine zbog vožnje pod uticajem alkohola iz saobraćaja isključena 15.153 vozača, a da je vožnja pod uticajem alkohola bila uzrok čak 1.117 saobraćajnih nezgoda, od ukupno 9.370, odnosno u 12 odsto slučajeva.

"U prvoj polovini ove godine iz saobraćaja je isključeno ukupno 10.960 vozača, od čega je čak 79 odsto njih bilo pod uticajem alkohola", precizirala je Šoja.

U akciji koju je policija Centra javne bezbjednosti Trebinje sprovela prošlog vikenda, od ukupno kontrolisanih 86 vozača, iz saobraćaja je isključeno njih 63 ili 73 odsto, zbog alkohola.

Rajna Parežanin, portparol CJB Trebinje, je kazala da iako se akcije čiji je cilj suzbijanje vožnje u alkoholisanom stanju sprovode i po nekoliko puta mjesečno, broj pijanih vozača je još značajno velik.

"Slični podaci su i za prvih osam mjeseci ove godine. U tom periodu je na alkohol testirano ukupno 686 vozača od čega je iz saobraćaja isključeno čak 503, ili 73 odsto. To je za više od četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine", navela je Parežanin.

Danka Tešić, portparol Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, kazala je da su u avgustu imali dvije ovakve akcije.

"U akciji koja je sprovedena 10. avgusta na alkohol je testiran 331 vozač, a isključena su 63 zbog vožnje u alkoholisanom stanju, dok je prošlog vikenda testirano 180, a sankcionisano 69", navela je Tešićeva.

Aleksandra Simojlović, portparol Centra javne bezbjednosti Bijeljina, kazala je da je za sedam mjeseci ove godine iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola isključeno ukupno 1.865 vozača, dok je zbog vožnje pod dejstvom opijata isključeno 45.

"Tokom proteklog vikenda sprovedena je pojačana kontrola alkoholisanosti kod vozača i tom prilikom je alko-test izvršen nad 317 vozača, a 106 ih je je zatečeno pod dejstvom alkohola, dok je pet vozača odbilo da se podvrgne alko-testiranju", kazala je Simojlovićeva.

Ona je precizirala da je kod 28 vozača utvrđena koncentracija alkohola između jedan i dva grama po kilogramu tjelesne mase, dok je kod dva vozača utvrđena masa alkohola u krvi prelazila dva grama.

Prema njenim riječima, za sedam mjeseci ove godine u skoro 14 odsto od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, izazivači nezgode su bili pod dejstvom alkohola, dok je u toku čitave prošle godine u čak 69 odsto saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima jedan od učesnika bio pod dejstvom alkohola.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, naveo je da je vožnja pod dejstvom alkohola veliki problem, a da se oko 15 odsto nezgoda desi upravo zbog takve vožnje.

"Zabrinjava to što čitavo društvo, zajedno sa institucijama, ima visoku toleranciju prema ljudima koji voze u alkoholisanom stanju i često nekoga i udare ili oštete automobile. Niko nema pravo da pijan sjedne za volan i nekoga ubije ili osakati", kazao je Radović.