Svečanim otvaranjem sinoć je u Herceg Novom počeo 7. Hercegnovski strip festival koji će trajati do srijede 11. septembra.

strip festival herceg novi

Čast da otvori ovu već tradicionalnu kulturnu manifestaciju pripala je Tihomiru Čelanoviću koji već godinama živi u Beogradu i sarađuje sa poznatim francuskim izdavačima stripa. Manifestacija je otvorena u foajeu dvorane „Park“ upravo Čelanovićevom izložbom koju sačinjava oko 30 strip radova.

Na početku programa prisutne je pozdravio Nikola Ćurčin, organizator festivala.

Otvarajući festival, Čelanović je istakao da hercegnovski festival polako ali sigurno zauzima vidno mjesto prvo u crnogorskoj kulturnoj istoriji stripa, a zatim i regiona. „Ovdje sam prvi put ali sam ponosan na ono što sam vidio o mojoj Boki i na ono što je svojim napornim radom stvorio gotovo sam Nikola Ćurčin“, rekao je Čelanović .

tihomir celanovic

U svojoj priči za „TrebinjeLive“ ovaj 36-godišnjak kaže da se stripom bavi od 1997. godine i da najviše radi za francuske izdavače. „Francuzi su prepoznatljivi u svijetu po stripu. Imaju najbolje izdavače. Smatram da je budućnost crnogorskog stripa dobra. Jedino je potrebna bolja organizacija i da se za sve ovo osmisli još bolja reklama“, rekao je on i dodao da djeci treba prenijeti iskustvo i znanje.  „Ja i moje kolege, koji smo ovih dana u Herceg Novom, učinićemo sve da djeca dobro shvate da je crtež jedinstven, da otvare vidike za maštu ili ono što su pročitali, kroz muziku ili pjesmu čuli da prenesu na hartiju“, zaključio je Čelanović.

Na festivalu će biti prikazana i izložba Jane Adamović, a po prvi put obaviće se intervju preko „skajpa“ sa jednim od najpoznatijih crtača svijeta, Igorom Kordejom.