Nakon četiri dana rada u Herceg Novom je završilo 15. po redu savjetovanje Društva za istraživanje materijala Srbije –"Jukomat 2013", koje je okupilo nekoliko stotina vodećih istraživača iz cijelog svijeta.

naucnici jukomat herceg novi

Organizator ovog tradicionalnog skupa je Društvo za istraživanje materijala Srbije, a pod pokroviteljstvom Federacije evropskih društava za materijale i Američkog društva za istraživanje materijala. Na skupu u hotelu „San Resort“, na Toploj, na ovogodišnjoj konferenciji je održano pet plenarnih sjednica, četiri simpozijuma sa usmenim predavanjima i tri posterske sjednice.

„Ovdje su se našli učesnci iz 38 zemalja. Ukupno je saopšteno 20 naučnih radova, a na konferenciji je učestvovalo i 30 plenarnih predavača, koji su uglavnom najpoznatiji naučnici u svijetu iz oblasti materijala“, kaže za TrebinjeLive Slobodan Milinić, predsjednik konferencije, i dodaje da je Herceg Novi bio dobar domaćin.

Na ovome skupu većina učesnika je izvan prostora bivše Jugoslavije, tako da je to vrlo značajan pečat konferencije. Herceg Novi i „Jukomat“ okupio je naučnike sa Zapada i Istoka, sa najpoznatijih svjetskih univerziteta (Stanford, Berkli, San Francisko, Oksford , Kembridž, Tokio).

Čast da prvi otvori konferenciju pripala je dr Ivanu Božoviću iz nacionalne laboratorije SAD iz Brukhevena koji je saradnik dva najuticajnija časopisa u ovoj oblasti „Sajens“i „Nejčer“, a on je govorio o inženjerstvu i fizici atomskih slojeva superprovodnika.

Na skupu, u okviru Treće plenarne sjednice, je bilo zanimljivo i predavanje profesora Lasla Flora sa Nacionalne politehničke škole iz Lozane o toksičnosti nanomaterijala. Među nekoliko desetina svjetskih imena sa jugoslovenskih prostora treba istaći predavanje profesora Dragana (Doug) Perovića sa Univerziteta Toronto koji je govorio o inženjeringu materijala solarnih ćelija. Dio svojih istraživanja sprovedenih u nacionalnom centru za elektronsku mikroskopiju je predstavio i profesor dr Velimir Radulović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Kroz ovu konferenciju prodefilovalo je više od 3.000 ljudi koji su izložili svoje radove. Mišljenje učesnika ovogodišnjeg skupa je da je ovo bila savršena konferencija po programu i po svim elementima, te da se Herceg Novi pokazao ne samo kao turistički, već kao i naučni centar.

Valja spomenuti i podatak da je najbrojnija bila delegacija ruskih naučnika kako po broju učesnika, tako i po raznolikosti institucija koje zastupaju.