Bezbroj je primjera gdje su u svojoj djelatnosti ili hobiju lovci i ribolovci pokazali svoj humanizam.

spasavanje jarca

Pomoći drugim, posebno ljudima u nevolji, je osnovni moto i lovaca i ribolovaca. Da je ovo nepisano pravilo na snazi pokazali su ribolovci kluba za podvodni ribolov „Mamula“ iz Herceg Novog koji su spasili jednog zarobljenog jarca nad morskom stijenom u Zagori kod Bigova.

Dejan Drašković i njegove kolege, takmičeći se u vodama na moru u blizini Bigova, na nepristupačnoj stijeni primjetili su jednog jarca. Da im se ne pričinjava već da je to stvarnost uvjerili su se osmatranjem u više navrata, i zaključili da je nesrećna životinja zarobljena. Ali oni koji su vični moru i dubinama nisu imali načina i snage da se uz nepristupačnu stijenu približe zarobljenom jarcu. Drašković i njegovi prijatelji sjetili su se da pozovu Dejana Veriga, iskusnog alpinistu i člana hercegnovske „Subre“, i nesvakidašnji „zarobljenik“ je spašen.

„Odazvao sam se pozivu sportskih ribara koji su posljednjih mjesec dana na istom mjestu vidjeli i kozu. Pošli smo gliserom u Zagor. Nakon skoro dva sata penjanja ja sam se popeo i postavio sjedišta. Cijela akcij, a dok sam se peo gore i dok sam ga svezao te napravio sjedište, trajala je dva i po sata. Jarac je bio na litici koja se nalazi na 20 metara iznad vode, lociran u jednoj pukotini“, kaže Dejan Verigo i dodaje  da je sa sobom ponio bidon od pet litara vode. „Popio je svu vodu, i tu sam došao do zaključka da je gotovo dehidrirao“, kaže on.

Verigo kaže da je jarac bio veoma miran prilikom vezanja, kao da je znao da ga spasava. „Spustio sam ga na uže i smjestili smo ga u gliser, te ga pustili u obližnju šumu u u Zagori. Počeo je odmah da pase“, kaže Dejan i zaključuje da ne zna da li je životinja bila pitoma ili je divokoza, ali je, kako kaže, najvažnije da je akcija uspjela.