Radeći na gradskom kolektoru i kopajući kanal kojim ide cjevovod u Kumboru, iza zgrade nekadašnje Vojne ambulante, radnici nikšićke firme „Sempe“ koji su kooperanti turskom izvođaču „Celtikcioglu“, danas su pronašli veći broj starih protivavionskih bombi.

bombe kumbor

Odmah je obaviještena policija koja je mjesto obezbjedila, i koja je, do dolaska specijalne jedinice iz Podgorice, zabranila pristup terenu. Kako su nam rekli radnici nikšićkog preduzeća, rovokopač je radio na kanalu i odjednom je puklo nekoliko predmeta slično petardi, a da li je to bilo od udara ili zbog ’dodira’ bombe sa vazduhom, nije im jasno. „Primjetili smo bombe koje su se nalazile kao ‘jaja u gnijezdu’ i obustavili smo posao radi bezbjednosti, te obavijestili nadležne“, kaže jedan radnik i dodaje da su bombe nađene na dubini od oko 20 centimetara.

Zoran Boskovic

Mještanin tog dijela Kumbora, Zoran Bošković, ističe da je riječ o italijanskim bombama iz Prvog svjetskog rata, te da su one, prema njegovom mišljenju, školskog karaktera i bezopasne. „Sve se ovo nalazi na našem imanju, odnosno, na putu koji smo mi iz porodice Bošković i ostali gradili 1979. godine, poslije zemljotresa. To su u stvari tada bile livade koje graniče sa zemljom koju je koristila vojska“, kaže on i dodaje da je sa ovakvim bombama bio obložen i kanal koji je išao kroz zemljište na kojem je bila kasarna „Orjenski bataljon“. On zaključuje, da radi sigurnosti, ovaj posao treba prepustiti policiji i ostalim nadležnim organima.