U težnji da zemlje regiona uključi u jednu cjelinu i da njihov razvoj učini bržim te u želji da ih približi članstvu svoje zajednice, Evropska unija je formirala Fond koji posebno pomaže prekograničnu saradnju.

prekogranicna saradnja

U okviru jedne takve aktivnosti na regionalnom nivou dva projekta koja se kandiduju za sredstva Fonda Evropske unije predloženi su gradovi Trebinje i Herceg Novi, odnosno, njihova javna preduzeća „Trebinje Sport“ i „Komunalno stambeno preduzeće“. Prvi projekat se odnosi na pokušaj hercenovske opštine da uz pomoć Nacionalnog parka „Sutjeska“ zaživi regionalni park „Orjen“ koji kao takav postoji na papiru ali njegov projekat još nije dobio željene obrise.

Prema dogovoru Zorana Čančara, direktora Nacionalnog parka „Sutjeska“ i Dejana Mandića, predsjednika opštine Herceg Novi, kompletirana je dokumentacija, uređena revizija i sve dostavljeno u Sarajevo, kako bi se dobilo zeleno svjetlo za realizaciju projekta. „U projektu je uključen i stručni konsultant iz Slovenije i poslije potpisivanja ugovora dvije zainteresovane strane očekuje se pozitivan odgovor“, kazao je za TrebinjeLive koordinator za prekograničnu i regionalnu saradnju i potpredsjednik opštine Herceg Novi magistar Jovan Subotić.

Prema njegovim riječima, i drugi projekat u okviru ove saradnje je pred aplikacijom. U ponedjeljak je u Trebinju potpisan ugovoru sa „Trebinje sportom“ o renoviranju sportskih školskih vanjskih terena koje se koriste za potrebe škola i promociju fizičkog vaspitanja i sportova u školama. U ovom projektu, za koji je ideju dao turistički radnik Pavle Obradović iz Herceg Novog, uključene su osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, „Vuk Karadžić“, „Sveti Vasilije Ostroški i Srednja tehnička škola iz Trebinja, odnosno OŠ „Dašo Pavičić“ i „Ilija Kišić“ iz Zelenike, „Orjenski bataljon iz Bijele i Srednjoškolski centar „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog.

Po riječima Subotića projekat podrazumijeva renoviranje i adaptaciju, a posebna pažnja će biti usmjerena na promjeni podloga, a dio dobijenih sredstava biće utrošen za nabavku sportske opreme za školske ekipe, odnosno poligone, da bi bili u funkciji obrazovanja i sporta osnovaca i srednjoškolaca dva grada.