Uzalud je bilo brisanje starih uvredljivih grafita budući da su vrlo brzo osvanuli novi.

grafit mokosica protiv srba

To se prije svega odnosi na Mokošicu koja je išarana natpisom koji, ne samo da vrijeđa nečiju nacionalnost, nego i vjeru i to tačno na mjestu na kojem je nedavno obrisan jedan drugi takav natpis. 'Umotvorina' je popraćena neizostavnim ustaškim simbolom, "prenosi dubrovačkidnevnik.hr".

Podsjećamo, grafiti su osvanuli i na pravoslavnoj crkvi u starom jezgru grada Dubrovnika. Bezobrazno i necivilizacijsko ponašanje, zasigurne ne pravih Dubrovčana, vrijeđa Srbe u Hrvatskoj, ali i mnogobrojne goste koji često ljetuju u ovom gradu. Većina građana Dubrovnika osuđuje vandalsko ponašanje, a na društvenim mrežama sve su učestaliji komentari da ovo nije "pravi" Dubrovnik.

Očekuje se i brža reakcija bezbjednosnih struktura, te privođenje zakonu preostalih grafitera koji nemaju drugog posla nego vrijeđati svoje sugrađane i komšije.

Osude ovakvog ponašanja stigle od svih političkih partija, kao i od biskupa dubrovačkog Mata Uzinića i gradonačelnika Andra Vlahušića. Regovao je i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji profesor Milorad Vukanović. On je u ranijoj izjavi za portal TrebinjeLive istakao da niko ne može reći da je to samo nestašluk, da je sve učinjeno spontano. "Ima određenih problema, svašta se događalo u prošlosti, ali to neka stoji za analizu, tumačenja i osuda, ali ne lomiti to preko pisma", rekao je Vukanović.