Radovi na izgradnji prve faze istočne obilaznice oko Trebinja su obustavljeni jer grad Trebinje nije riješio imovinsko-pravne odnose, potvrdila je danas Srni Natalija Kostrešević, saradnik za informisanje u JP "Putevi Republike Srpske", koji su investitor gradnje.

istocna obilaznica zavrsetak radova

Ona je istakla da je će radovi odmah biti nastljavnjeni kada Grad riješi ovaj problem, napominjući da je do sada urađeno 96 odsto posla na prvoj fazi obilaznice.

"Radovi su obustavljeni zbog priključnog puta u naselju Tini za koji nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, a što je obaveza grada Trebinja“, istakla je Kostreševićeva.

Ona je napomenula da je projektna dokumentacija za drugu fazu obilaznice oko Trebinja, koja podrazumijeva otvorenu trasu sa kružnim tokom na tzv. Nikšićkom putu, tunel i most, urađena i da su dobijeni lokacijski uslovi za cijelu trasu.

"Za realizaciju, odnosno završetak obilaznice, neophodno je rješavanje imovinskih odnosa, a što je obaveza grada Trebinje", istakla je Kostreševićeva.

Istočna obilaznica u Trebinju počela je da se gradi u septembru 2012. godine, a grad je preuzeo obavezu da uradi plansku i projektnu dokumentaciju, te riješi imovinsko-pravne odnose.

Ukupna dužina obilaznice, kako je predviđeno, trebalo da bude oko tri kilometra. U prvoj fazi ugovorena je izgradnja 1.050 metara trase.

Izgradnjom istočne obilaznice bio bi spojen put za Dubrovnik i Nikšić, kroz tunel u naselju Police, preko starog željezničkog mosta, niz poligon u naselju Gorica i sav teretni saobraćaj bio bi izmješten iz centra grada.

Početkom 2010. godine izgrađena je južna zaobilaznica, koja spaja puteve za Mostar i Dubrovnik, odnosno Dubrovnik, Nikšić i Bileću.

Za dosadašnje radove na gradskoj obilaznici utrošeno je oko 10 miliona maraka, od čega je oko sedam miliona obezbijedila Vlada Republike Srpske.