Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji se nalazi u pastoralnom pohodu Hrvatima u Americi, uputio je u srijedu, 4. septembra, u ranim jutarnjim satima iz Čikaga pismo protojereju stavroforu prof. dr Vladanu Perišiću, dubrovačkom parohu, u kojem osuđuje vandalski čin oskvrnuća pravoslavne crkve sv. Blagovještenja u Dubrovniku.

mate uzinic

Pismo prenosimo u cijelosti:

„Po dolasku u Sjedinjene Američke Države pročitao sam vijest o sramotnom događaju koji se prošle noći dogodio u Dubrovniku. Tim vandalskim činom, kojemu možemo pridodati i druge nazive, iako sam uvjeren sam da je to prije svega vandalizam, nije samo oskvrnuta pravoslavna crkva sv. Blagovještenja u Dubrovniku i poslana uznemirujuća poruka vjernicima Srpske pravoslavne općine u Dubrovniku, nego je nanesena uvreda svim Dubrovkinjama i Dubrovčanima. Zato, u ime svih katoličkih vjernika Dubrovačke biskupije izražavam svoje duboko žaljenje nad tim nekršćanskim i neljudskim činom i takvo ponašanje oštro osuđujem. Molim Vas da ove moje riječi žaljenja zbog ovog čina prenesete njegovom preosveštenstvu vladiki Grigoriju, o. Slavku i svim vjernicima Srpske pravoslavne općine u Dubrovniku.

Istovremeno izražavam nadu da ovaj nemili događaj neće zaustaviti započeti proces ekumenskog dijaloga i zajedničkog traženja načina da se, uz Božju pomoć i kroz molitvu, zaliječe rane koje nas bole. Te rane su, nažalost, u Vukovaru još uvijek svježe i bolne i zato je krivnja i na onima koji to ne žele shvatiti i tome strpljivo i s razumijevanjem pristupiti. Iste te rane sa svakim sličnim događajem, koji poziva na nasilje ili poseže za nasiljem, postaju dublje i bolnije.“