Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović nije danas isključio mogućnost da Crna Gora i Hrvatska potraže rješenje za granicu na Prevlaci pred međunarodnim sudom u Hagu.

prevlaka puna nafte

Josipović je danas doputovao u dvodnevnu zvaničnu posjetu Crnoj Gori gdje je ceremonijalno dočekan u predsjedničkoj rezidenciji na Cetinju.

Nakon razgovora sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, Josipović je kazao da Prevlaka nije vruće političko pitanje u crnogorsko-hrtvatskim odnosima, ali je potvrdio da dvije zemlje imaju različiti stav o tom pitanju.

Ako, po riječima Josipovića, međusobno ne postignu saglasnost o granici na Prevlaci, onda će se Crna Gora i Hrvatska obratiti za pomoć međunarodnom sudu u Hagu.

Vujanović je, takođe, novinarima rekao da pitanje granice na Prevlaci ne opterećuje međudržavne odnose Crne Gore i Hrvatske. On je podsjetio da se Prevlaka od 2002. godine nalazi pod privremenim režimom uprave i da dvije zemlje nemaju nikakvih nesporazuma u vezi sa time.

Hrvatski predsjednik je dodao da je sa Vujanovićem razgovarao, kako je naveo, o graničnom pitanju koje je više od Prevlake.

Prevlaka je usko poluostrvo kod Herceg Novog o čijem političko-administrativnom statusu u prošlosti postoje protivrečne informacije.

Na Prevlaci je nakon rata početkom 90-tih godina prošlog vijeka, uspostavljen privremeni režim upravljanja, a zvaničnici Crne Gore i Hrvatske su ranije više puta istakli da to rješenje u praksi sasvim dobro funkcioniše.

Ipak, trajna granica između Crne Gore i Hrvatske na tom području tek treba da bude utvrđena.

Predsjednik Hrvatske će danas u Podgorici razgovarati sa predsjednicima Skupštine i Vlade Rankom Krivokapićem i Milom Đukanovićem o čemu
će, kako je najavljeno, biti izdata saopštenja.

Josipović će sutra zajedno sa predsjednikom Vujanovićem posjetiti Tivat gdje će razgovarati sa predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori.