Jutros je na sjevernom ulazu u Dubrovnik, na predjelu Ilijina glavica, osvanuo transparent "Stop ćirilici u Vukovaru" što se tumačio kao znak podrške vukovarskim braniteljima koj su juče inicirali fitzički sukobu s tamošnjim lokalnim vlastima i policijom nakon što su, prema odluci hrvatske Vlade, na službenmim zgradama pojedinih institucija postavljene dvojezične ploče na latinici i ćirilici.

grafit Pravoslavna crkva

Međutim, više od te "dobrodošlice" sve građane iznenadio je i uvrijedio grafit koji je osvanuo na zidu ispod ograde Pravoslavne crkve unutar stare gradske jezgre na kojem je nepoznati vandal napisao uvredljivi i necivilizirani grafit "Srbe na vrbe", a nadležni su grafit shvatili i kao poruku ministru unutarnjih poslova RH Ranku Ostojiću. Grafit je, recimo i to, osvanuo na potpornom zidu ulice Bartola Kašića u naselju Nova Mokošica o čemu je policija žurno obavijestila Državno odvjetništvo (Tužilaštvo) u Dubrovniku. Za javnost je poslana pismena službena obavijest prema kojoj su "u toku policijski izvidi kako bi se pronašle osobe koje su ispisale grafite i postavile transparent".

cirilica grafit dubrovnik

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji profesor Milorad Vukanović reagirao je i za medije rekao: "Zaprepastila me ova situacija. Ne znam što se događa u glavama pojedinih ljudi. Ćirilica nije samo srpsko, nego hrvatsko i bosansko pismo, da ne govorimo o drugim narodima u svijetu. Natpis 'Srbe na vrbe' možemo vidjeti u arhivskoj građi iz prošlih vremena, sve radi sukobljavanja i stvaranja mržnje između hrvatskog i srpskog naroda. Ta su dva naroda istorijski toliko povezana sličnostima i u pogledu jezika, kulture i teritorija. Istorijski je nametnuto stvaranje problema među narodima, a onda pojedinci to zloupotrebljevaju, vjerojatno imaju određene direktive, što vodi do strašnih stradanja" - rekao je Vukanović koji je uvjeren da pojedinci koji stoje iza tih vandalskih ekscesa "moraju biti vođeni odnekud" i dodao: "Ne može se reći da je to samo nestašluk, da je sve to učinjeno spontano. U Vukovaru se sinoć okupio narod, a iza pojasa se vadi čekić i lupa po pločama. Dakle, pripremio se, nije samo tako došao i lupio šakom ili kamenom. Takve stvari šalju izuzetno loše i sramotne poruke. Ima određenih problema, svašta se događalo u prošlosti, ali to neka stoji za analizu, tumačenja i osuda, ali ne lomiti to preko pisma - naglasiio je Vukanović.

grafit- P.crkva

-U ime Grada Dubrovnika i Dubrovčana izražavam najoštriju osudu i zgražanje nad porukama mržnje i fašizma na dubrovačkim ulicama. Dubrovnik to nije. Autori ovih skandaloznih grafita teško se mogu smatrati Dubrovčanima i nikako nisu dionici dubrovačkog duha tolerancije, razumijevanja i uzajamnog poštovanja koji se među ljudima na ovoj hridi razvijao više od tisućljeća. Čudi nas ovakav primitivan čin netolerancije, kojeg u Dubrovniku nije bilo ni tijekom Domovinskog rata niti u teškim poratnim vremenima, stoji u saopštenju koje je potpisao gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahučić.

U istom se dodaje, - Nad našim zidinama stoji zastava Slobode koja Dubrovčanima i gostima iz cijelog svijeta garantuje slobodno izražavanje vlastitih vjerskih, nacionalnih i drugih uvjerenja, a sve one koji su vođeni mržnjom i zloćom podsjeća kako Dubrovnik nikad nije ustuknuo pred njima. Dubrovnik je bio i ostaće multikulturalan i multikonfesionalan grad u kojem sve vjerske i nacionalne manjine stoljećima žive u složnim i prijateljskim odnosima i zato se nadam kako će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe izolirati i najstrože kazniti krivce koji su bezumnim činom uvrijedili sve ono na što smo u Dubrovniku najviše ponosni.