Radnici preduzeća „Kozaraputevi“ Banjaluka privode kraju radove na izgradnji istočne obilaznice oko Trebinja.

istocna obilaznica zavrsetak radova

Mašine i ljudstvo naredne sedmice, nakon godinu dana rada sa pauzama, napuštaju Trebinje, a nastavak izgradnje ove saobraćajnice pod znakom je pitanja. Radovi na izgradnji prvog dijela istočne obilaznice su počeli 6. septembra 2012. godine, a izgrađen je kružni tok, most, prilazne saobraćajnice, trotoari, biciklističke staze, te postavljena javna rasvjeta.

Investitor JP „Putevi Republike Srpske“ i izvođač „Kozaraputevi“ potpisali su ugovor o izgradnji 1.050 metara puta, a projektant je preduzeće "Put inženjering" iz Trebinja.

Podsjećamo, u toku izgradnje u više navrata su protestovali stanovnici naselja Geljov most koji su zahtjevali da im se napravi prilaz kućama.

Pored  njih probleme ima i stanovnik Gučine Milenko Bošković, ispod čije kuće je 'ubijano' brdo. Kako nezvanično saznajemo, potporni zid ispod njegove kuće će sačekati, a rješenje će najvjerovatnije imati i sudski epilog.

istocna obilaznica zavrsetak radova Kuća Boškovića iznad novog puta

S druge strane, prilikom posjete Trebinju predsjednik RS Milorada Dodik je istakao da je upitan nastavak izgradnje obilaznice zbog, kako je tada rekao, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji su bili obaveza Grada Trebinja. Na te izjave reagovalo je Odjeljenje za urbanizam navodeći da su problemi te vrste već riješeni.

Ako se izgradnja nastavi, istočna obilaznica će biti dugačka oko tri kilometra i na taj način spojiće se Dubrovački i Nikšićki put, odnosno, sav teretni saobraćaj koji se obavlja kroz centar grada biće preusmjeren obilaznicama koje se spajaju sa magistralnim pravcima prema Ljubinju i Mostaru na zapadu, odnosno prema Dubrovniku i Herceg Novom na jugu i Nikšiću na istoku.

Put planiran za nastavak istočne obilaznice. Put planiran za nastavak istočne obilaznice.

Dio istočne se nadovezao na ranije izgrađenu južnu obilaznicu.