Poslije osam godina provedenih bez struje u obnovljenim kućama, malobrojni srpski povratnici u selu Čavaš na obodu Popovog polja napokon su dobili minimalne uslove za život dostojan čovjeka, prenosi portal "rtvbn.com".

selo cavas struja

Na dva domaćinstva su postavljene solarne ploče, a projekat vrijedan 38. 000 maraka finansirao je UNDP.

Velimir Mijatović sa suprugom godinama je vrijeme provodio uz fenjer na špirit i svijeće, a od nedavno na njegovoj kući su postavljene solarne ploče koje proizvode električnu energiju za osnovne kućne aparate. “Možemo koristiti frižider, televizor, sijalice ali ne i električni šporet. To je neka solarna energija sa pločama koje su nam postavljene na kuću.  Ja bih volio da je došla prava struja kao i prije rata, ali je i ovo dobro”, kaže Velimir Mijatović, povratnik u selo Čavaš u Popovom polju.

U selo Čavaš vratile su se svega dvije srpske porodice, a iako je selo Orašje u Trebinjskoj opštini udaljeno svega nekoliko kilometara ipak dugo vremena nisu mogla da se pronađu sredstva za obnovu dalekovoda i trafostanice.

“Opština Ravno ništa do sada nije uradila kako bi se poboljšali uslovi života srpskim povratnicima.  To nije samo slučaj u Čavašu, već i u ostalim srpskim povratničkim selima”, kaže  Željko Mijatović, povratnik u selo Čavaš u Popovom polju.

Selo Čavaš posljednje je srpsko selo u Popovom polju prema Neumu, i u svim ratovima pretrpilo je velika stradanja, a u Drugom svjetskom ratu zvjerski je ubijeno više od 90% stanovnika,  uglavnom žena, djece i staraca.