Na Zijemljima je danas održan tradicionalni narodni sabor koji je okupio veliki broj mještana, gostiju i ljudi koju vuku korijene iz ovog planinskog hercegovačkog mjesta.

zijemlja narodni sabor 2013

Nakon Svete liturgije u Crkvi svetih mučenika kod Spomen obilježja poginulih boraca u proteklom otadžbinskom ratu održan je parastos i položeno cvijeće.

Sabor na Zijemljima uz kraće prekide održava se prve nedjelje u septembru više od jednog vijeka. Zijemaljci su se nakon napornih radova oko sakupljanja ljetine sastajali da porazgovaraju sa prijateljima, zapjevaju i nadmeću u sokolskim disciplinama.

Načelnik opštine Radovan Palavestra naglašava da je za neko mjesto najvažnije da ima infrastrukturu i to je lokalna uprava stalno imala na umu.

- Stanovnici najvećeg opštinskog naselja Zijemlja imaju solidne uslove za život i sada radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti ovog mjesta sa Nevesinjem – istakao je Palavestra. On je dodao da je Vlada RS iz sredstava namijenjenih ruralnom razvoju izdvojila 70.000 KM i ovaj novac će biti utrošen za uređenje Mjesnog doma na Zijemljima. Palavestra je podsjetio da je opština nedavno uradila prostorni plan i završila šumsko – privrednu osnovu.

Jovanka Matković je došla iz Novog Sada da bi prisustvovala saboru na Zijemljima. Iako je daleko od rodnog kraja prijatelje nije zaboravila i sa mnogo emocija je propratila tradicionalno okupljanje svojih bratstvenika.

- Ovdje je moja duša i moji preci. Osjećam se prelijepo, a nadam se da ćemo se jednog dana svi vratiti našim izvornim običajima – prenijela je svoje utiske Matkovićeva.

Sportski dio svečanosti bio je u znaku 4. gospojinskog memorijalnog turnira u malom fudbalu. Pobjednik u seniorskoj konkurenciji kao i prethodne četiri godine je ekipa iz Krekova pod nazivom „Kafe Rio“, a kod pionira najbolji je bio sastav Frizerski salon „Fiks“.

Najbolji strijelac kod seniora bio je Danilo Žarković iz sastava Zijemlja. Među pionirima najefikasniji je bio Miloš Milivojević sa 5 golova.

Pobjednici su dobili pehare, diplome i vrijedne novčane nagrade.

Saborovanje na Zijemljima organizovala je Opština Istočni Mostar.