Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik, iako neestradna ličnost, vrlo često se zna uhvatiti mikrofona, ali ima i žestoku konkurenciju među političarima.

puljic dodik komic

Ali ovih dana „lekciju“ iz pjevanja očitao mu je i najviši vjerski službenik bh. Hrvata. Kardinal Vinko Puljić izazvao je ogromno interesovanje javnosti nakon objavljenog snimka iz Posavske Mahale kod Odžaka, gdje je prisutne iznenadio svojim vokalnim sposobnostima.

Zapjevao je kardinal staru sevdalinku rahmetli Mehe Puzića pod nazivom „Tebi, majko, misli lete“ pred više hiljada vjernika na posvećenju crkve u župi Prečistog srca Marijina. Za mnoge to i nije bilo iznenađenje, jer oni koji ga bolje poznaju znaju da je kardinal narodni čovjek, veseljak, koji voli zapjevati.

Kardinal Puljić brzo je pobrao simpatije naroda, bez obzira na vjeru i naciju. Vijest o njegovoj interpretaciji pjesme prenijeli su svi mediji regiona, a komentari na njihove tekstove bili su puni hvale za uzoritog kardinala.

„Jedno veliko bravo“, „Bravo, Vinko“, „Pozitivan primjer koji trebaju slijediti i drugi vjerski predstavnici“, „Vinkec kaj vincek, kaj stariji taj bolji“..., samo su neki od pozitivnih i šaljivih komentara na njegovu izvedbu, koju je na YouTubeu za samo 24 sata pogledalo skoro 28.000 ljudi.

Za razliku od Milorada Dodika, kardinal je, očito, i meraklija koji uživa u starobosanskim sevdalinkama. Dodik, koji često zapjeva na predizbornim skupovima, vašarima i drugim sličnim šatorskim manifestacijama, više je sklon repertoaru folka.

Pokazao je to nebrojeno puta, a najsvježiji primjer je njegov nastup na tradicionalnom Kočićevom zboru u selu Stričići kod Banjaluke prošlog vikenda. Dok se zabavljao ispod šatora s poznanicima i drugim gostima, počela je pjesma „Dvor daleko“, koja ga je posebno dirnula, te je odmah ustao i uz ovacije prisutnih preuzeo mikrofon, pa zapjevao:

- Hoću l’, hoću l’ stići gdje sam naumio, gdje sam naumio - poveo je Dodik uz salvu aplauza gostiju pod šatorom.

Bravo, ministre

Jedan od prisutnih koji je sjedio prekoputa predsjednika RS, na iznenađenje svih, izvadio je i novac i gurnuo Dodiku u džep od košulje. Međutim, on ga je brzo izvadio i vratio neznanom veseljaku te nastavio pjevati započetu numeru. Ni Miletovi fanovi na YouTubeu nisu sjedili skrštenih ruku pa je predsjednik meraklija za sedam dana skupio više od 30.000 „klikova“.

Najzapaženiji vokal među neestradnjacima ipak je ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić (SNSD). U prošlogodišnjoj emisiji „Telering“ OBN televizije urednika i voditelja Mate Đakovića Komić je uživo svirajući gitaru otpjevao pjesmu „Soldier of Fortune“, legendarne britanske grupe „Deep Purple“.

Više od 200.000 ljudi poslušalo je njegov hit na YouTubeu, a da izvedba nije oduševila samo našu javnost, svjedoči i podatak da je njegova izvedba postavljena i na oficijelnoj stranici „Deep Purplea“, a zovu ga „Professor of Fortune“ (profesor sreće).

„Bravo, ministre“, „Trebalo bi ga izabrati da vlada cijelim svijetom“, „Nezamislivo je da neki britanski ministar pokaže ovakav muzički talent“, „Ovaj čovjek je odličan“ samo su neki od komentara posjetilaca originalne „Deep Purple“ internet-stranice.

Muzički talent je i zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić, kojeg, valjda zbog glasa, i zovu Slavuj. On je čak smogao i hrabrosti javno kazati da pjeva bolje od partijskog šefa Dodika, pozivajući ga na dvoboj, a muzičke stručnjake da ocijene ko je prvi glas SNSD-a. Ipak, dok „ne osvane“ na YouTubeu, Slavuj ostaje samo slavuj po vlastitom priznanju.

Pjevačke sposobnosti Ivice Dačića

Da pjevača iz reda političke elite ne nedostaje ni u našem regionu, potvrđuje premijer Srbije Ivica Dačić, koji slovi za najvećeg konkurenta za mikrofonom domaćim političarima.

Ni manje ni više, već na internacionalnom nivou Dačić je skoro u originalu otpjevao hit Halida Bešlića „Miljacka“. U njegovim pjevačkim sposobnostima uživali su strani diplomati na jednom sastanku investitora u Briselu prošle godine.