Građani Trebinja, koji nelegalno posjeduju oružje i minsko-eksplozivna sredstva, od danas će nadležnim organima, po Zakonu o amnestiji, moći da ih predaju bez krivične i prekršajne odgovornosti, rekao je zamjenik načelnika trebinjskog Centra javne bezbjednosti Milivoje Vuković.

biraj zivot bez oruzja

On je rekao novinarima u Trebinju da je Zakon o amnestiji za nedozvoljeno držanje oružja i minsko-eksplozivnih sredstava na snazi do 31. decembra naredne godine i da se zasniva na principima nekažnjavanja i dobrovoljnosti.

Vuković je pojasnio da građani mogu naoružanje predati najbližoj policijskoj stanici u mjestu prebivališta.

Prema njegovim riječima, u 2012. godini dokumentovano je 37 krivičnih djela nelegalne proizvodnje i prometa minsko-eksplozivnih sredstava i oružja i podneseno 26 izvještaja nadležnom tužilaštvu protiv 31 lica.

Vuković je dodao da je u periodu od 2007. godine na području CJB
Trebinje izvršeno 27 samoubistava, gdje je korišteno nelegalno oružje ili bombe.

Kampanja "Biraj život bez oružja" biće provedena u svim opštinama istočne Hercegovine, a za cilj ima da podigne bezbjednost građana na veći nivo.

On je naglasio da su kampanju podržali UNDP, britanska Ambasada u BiH, OEBS, Eufor i Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Načelnik trebinjske područne jedinice Republičke uprave Civilne zaštite Radoslav Prelo upozorio je građane da neeksplodirana minsko- eksplozivna sredstva ne diraju već da o lokaciji obavijeste policiju koja će ih ukloniti bezbjedno.

Prelo je podsjetio da deminerski timovi svakodnevno rade na uklanjanju neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, te dodao da je tokom 2012. godine na području Hercegovine uništeno 860 takvih sredstava, a da je je 133.000 metara kvadratnih očišćeno od mina.

On je napomenuo da tokom prošlogodišnje deminerske akcije nije bilo žrtava, niti povrijeđenih