U Dubrovniku je prije dva dana počelo snimanje četvrte sezone jedne od svjetski najpoznatijih i najpopularnijih TV- serija "Igra prijestola" koju ponovno producira i realizuje TV-kuća HBO.

igre prijestolja dubrovnik

Ove će se godine serija dva mjeseca snimati u Dubrovniku i Splitu, a prve scene već su snimljene ispred ljetnikovca Gučetić-Gozze u arboretumu Trsteno. Prve su se na setu serije, koju je do sada širom svijeta vidjelo više od 100 miliona ljudi, našle glumice Gwendoline Christie i Natalie Dormer.

Uz vođstvo ekipe HBO-a prvi dan snimanja su popratili i direktor Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar ali i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji je popričao s glumcima i ostatkom ekipe te im zaželio ugodan boravak na hrvatskom jugu. Tom su prilikom novinari saznali da će se na području Dubrovnika snimati na platou tvrđava Minčeta i Bokar te u ulicama stare gradske jezgre i parku Gradac ali i u još uvijek razrušenom hotelu Belvedere. Za snimanje te višestruko nagrađivane serije HBO će u Hrvatskoj potrošiti oko 40 miliona kuna (5,2 miliona eura). Megapopularna HBO-ova serija ove se godine, recimo i to, ne snima samo u Dubrovniku jer će se neke scene, prvi put snimati i na području Splita.

Zbog odličnih iskustava iz prošle dvije godine producenti su se kako sami kažu ponovno odlučili za Dubrovnik jer je "postao dio Igri prijestolja i jednostavno publika želi da se serija snima u tom gradu. Volimo biti tu, lokalna vlast je ljubazna i dočekaju nas svake godinu širokih ruku. Omogućuju nam i povrat poreza, što poboljšava ukupnu finansijsku sliku. Snimanje će trajati 37 dana, a trenutno na dubrovačkom području za nas radi oko sto Hrvata",- kaže producentica Bernadette Caulfield koja s cijelom ekipom i statistima upravo u Arboretumu u Trstenom snima neke od scena serije što će se TV-ekranima početi prikazivati u proljeće 2014. godine.

game of thrones

No, na pitanje o temi četvrte sezone jedne od najgledanijih svjetskih serija nije smjela reći jednako kao što su svi novinari koji su došli na set serije morali potpisati izjavu da neće objaviti više od dvije fotografije sa seta ! Razlog je, kažu: "Milion obožavatelja širom globusa uvijek žele doći u gradove u kojima snimamo, stalno primaju upite obožavatelja i putničkih agencija o prisustvovanju na kastingu, ali zbog sigurnosnih razloga ne možemo im odobriti takve zahtjeve" - kaže Caulfield.

Sam gradonačelnik Dubrovnika o snimanju kaže kako "gosti i Dubrovčani snimanje seriju doživljaju kako nešto vrlo simpatično a ne kao 'teror' zbog kojeg se remeti ustaljeni ritam života Grada. Neki i aktivno učestvuju u snimanju, a činjenica je da mnogi gradovi širom svijeta zapravo plaćaju da bi im producentske kuće stigle, a mi to imamo ovdje" - rekao je Vlahušić i samo se nasmijao kad je čuo da je jedan od glumaca serije pitao kako su Dubrovčani tako brzo i dobro izgradili scenografiju za seriju ?!

na setu serije