Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske  i prvi srpski član Predsjedništva dejtonske BiH, upravo je stigao na Pale, nakon što je danas pušten na slobodu iz zatvora u Velikoj Britaniji, gdje je izdržao dvije trećine kazne koju je izrekao Haški tribunal.

Momcilo Krajisnik docekan na palama

Na gradski stadion u Palama stigao je helikopterom Vlade Republike Srpske.

U Palama ga je dočelo više hiljada građana iz cijele države, a autobusi su iz časa u čas pristizali. Na desetine automobila sa srpskim zastavama, uz zvuke sirena, proslavljaju dolazak Momčila Krajišnika.

Novinarske ekipe su, nakon dolaska na banjalučki aerodrom, dobile i ekskluzivnu izjavu Momčila Krajišnika.

momcilo krajisnik u republici srpskoj

"Sve što mi se danas dešava kao da sanjam. Sam sam sebi rekao kao da sam došao sa onoga svijeta. Vi ne znate kako je lijepa ova država. Čuvajte je, branite je, bolje nema na svijetu", rekao je Krajišnik nakon dolaska na banjalučki aerodrom i dodao da su emocije velike, posebno prema "tri mala čovjeka" koja su došla u njegovu kuću, kao i prema cijelom ostalom svijetu. "Moja želja je da se nikada politikom ne bavim, već svojim privatnim poslom", rekao je prvi predsjednik NS RS i napomenuo da u zatvoru postoje dva osjećaja o vremenu. "Postoji vrijeme koje vrlo sporo prolazi i vrijeme koje brzo prolazi. Vrijeme koje prođe, ono je prošlo kao tren u životu, a vrijeme koje čekate nikad da prođe, kao da ga puž na leđima nosi", rekao je Krajišnik istakavši da želi da se obrati ne samo novinarima, već cijelom narodu Republike Srpske, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine. "Ne znam zbog čega je doček organizovan, ipak sam ja ratni zločinac. I  moramo tek u revizionom postupku dokazati istinu, a kakva je sada situacija moram se sa njom pomiriti", rekao je Momčilo Krajišnik, uz poruku da svi trebaju čuvati Republiku Srpsku.

momcilo krajisnik na palama

Momčilo Krajišnik je Haškom tribunalu isporučen u aprilu 2000. godine, nakon što su ga na Palama uhapsili komandosi u okviru SFORA.

On je prvostepeno bio osuđen za zločine počinjene tokom rata u BiH na 27 godina zatvora, a Žalbeno vijeće Haškog tribunala mu je 17. marta 2009. izreklo kaznu od 20 godina.

Krajišnik: Ljubav i pomirenje - Samo tako može opstati Srpska

momcilo krajisnik i bozidar vucurevic

Obraćajući se sa tribine na paljanskoj promenadi Krajišnik je zahvalio Republici Srpskoj i poručio da zajedno sa njenim građanima dijeli najsretniji trenutak u posljednjih 13 godina.

"U slobodi imamo Republiku Srpsku. Iz helikoptera sam vidio da se sve promijenilo i to nabolje", rekao je Krajišnik.

On je pozvao stanovnike Republike Srpske na ljubav i pomirenje, jer će, kako je rekao, Srpska samo tako opstati.

Krajišnik je rekao da je za vrijeme zatočeništva prikupljao dokaze i da će u postupku pokušati da obori presudu i dokaže da nije ratni zločinac.