Službenici Odjeljenja granične bezbjednosti Granične pomorske policije Herceg Novi, uz pomoć dvojice građana ovog grada, spasili su devet lica od čega petoro djece poslije prevrtanja njihovog plovila u blizini ostrva Mamula.

ostrvo mamula

Zbog loših vremenskih uslova u utorak poslijepodne došlo je do prevrtanja barke koja je bila prepuna. U barci su bili M.Đ. (62), A.Đ. (36), V.Đ. (33) i S.Đ. (28), te petoro djece od tri do osam godina starosti. Poslije havarije odrasli su plivanjem uspjeli da dođu do ostrva i da djecu  izbave na ostrvo odakle su pozvali pomoć Granične policije. Kako stoji u saopštenju koji je postavljen  na sajtu Uprave policije, službenici policije odmah po obavijesti su stigli u područje gdje su imali prije sedmicu dana intervenciju kada su takođe pomagali stranim državljanima.

Ovoga puta situacija je bila čak i kritičnija jer su životi ljudi–djece  bili dovedeni u pitanje. Policija je zatekla „brodolomnike“ na ostrvu, a njihovo plovilo 20 metara u moru. Zbog nevremena evakuacija je vršena pojedinačno, a pomoć policijskim službenicima pružili su A.I. i Z.C., građani Herceg Novog.

A.I. je plivanjem u više navrata (devet puta), uz pomoć pojasa za spasavanje, evakuisao ugrožene. Nakon bezbjednog evakuisanja svih devet lica, lica su ukrcana na službeno policijsko plovilo i bezbjedno transportovana do pristana u Žanjicama.

Među hercegnovskim novinarima ostaje nejasno pitanje ‘zašto su imena hrabrih Novljana ostavljena sa inicijalima?’. Niti je moralno, a ni profesionalno novinarima da javnosti ne otriju ime hrabrog i pribranog A. I.  koji je  u moru  čak devet puta pokazao svoju humanost i hrabrost. Ime tog čovjeka treba da se kaže javno, a potpisnik ovih redova ispoštovao je, radi ostalih kolega, i stavio čovjeku ime sa inicijalima.