Saborno bratstvo manastira Savina kod Herceg Novog sa vjernicima iz Boke i regiona juče je proslavilo Uspenje Presvete Bogorodice-Veliku Gospojinu, krsnu slavu najpoznatijeg manastira Boke.

krsna slava manastira savina

Cijelog dana bilo je sve u znaku velikog hrišćanskog praznika. Održan je i narodni sabor, a centralni dio tradicionalnog sabranja desio se sinoć kada je poslije večernje službe održana tradicionalna litija, te nošena ikone Presvete Bogorodice. Kolona ljudi išla je u mimohodu uobičajnom maršutom i prvo ophodom oko crkvi, a zatim izlaskom u manastirsko dvorište gdje su sveštenici održali parastos svim preminulim igumanima i arhipastirima ovog svetog hrama, kao i parastos srpskim rodoljubima poginulim u Boki u Prvom svjetskom ratu.

U prigodnoj besjedi otac protojerej-stavrofor tivatski dr Savo Denda govorio je o Bogorodici kao zaštitnici svega živog, a posebno porodilja i majki koje joj se pobožno mole. „Uvijek tražimo zaštitu njenu kao što je za sva vremena i sve vijekove, evo i ovdje nad ovom svetinjom i nad ovim svetim manastirom, Bogomajka je bdila i bdije. Ta svjetlost kroz sva vremena i nas priziva i okuplja oko svetinje ove na ovoj gori i ovoj dubravi“, rekao je otac Denda i dodao da slaveći gospoda i Svete njegove pridružujemo se velikom jubileju, 1.700 godina Milanskog edikta.

parastos za srpske rodoljube kod manastira savina Denda je okupljenim vjernicima najavio da će se povodom jubileja Milanskog edikta, 7. oktobra u niškoj eparhiji, održati velika božja svečanost i da će se na tom saboru naći svi patrijarsi vaseljene. „U svemu tome i ovoj našoj generaciji pripada i odgovorna čast da bude svjedok tog jubileja ali i da bude učesnik osvećenja velikog hrama Vaznesenja u Podgorici“, zaključio je paroh tivatski.