Struja koja se čeka od sedamdesetih godina prošlog vijeka obasjala je dvije kuće na Kubašu, poviše Berkovića.

kubas berkovici solarni paneli

Besplatna struja i besplatna topla voda od energije sunca koga u krševitoj Hercegovini ima u izobilju zadovoljava potrebe stanovnika Kubaša koji do sada nisu imali struju. Porodice Danila Grba, Kosta Pivca na Kubašu i Isaković Rizva u Donjoj Bitunji dobili su struju u svojim domovima. Solarni paneli koji su postavljeni na kućama zadovoljavaju potrebe domaćinstava.

"Ovo što je urađeno i postavljeno je za svaku pohvalu i veoma je teško objasniti koliko nam znači ova struja. Sad imamo uslove za život i možemo da sačuvamo životne namirnice u frižideru, a pored frižidera, sijalica i televizora riješili smo problem higijene jer sada imamo i vodu i kupatila" -priča Kosto Pivac koji ne može da krije oduševljenje.

Sve tri kuće dobile su razvedenu struju po kućama, sa najnovijim Led sijalicama koje su veoma mali potrošači, frižider koji normalno radi na struju koju proizvode paneli. Poseban panel je postavljen za kupatilo. On zagrijava vodu u bojleru i napaja hidropak koji dovodi vodu u kuću.

"Ne mogu da vjerujem da je sijalica zasvjetila ovdje. Teško je reći koliko ovo znači za nas. Pored struje sada imamo stalno i toplu vodu, kupatilo" - rekao je Danilo Grbo i dodaje da je Kubaš dobio struju kad i ostala mjesta u Berkovićima sada bi sve kuće na njemu bile pune i čula se dječija graja.

Načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović rekao je da su ovim projektom struju dobila tri domaćinstva na području opštine Berkovići.

Pošto se projekat nastavlja i ostala domaćinstva koja nemaju struju trebala bi dobiti putem solarnih panela.

Projekat solarnih panela finansiran je od strane UNDP-a, a vrijednost radova po jednoj stambenoj jedinici iznosi oko 15.000 maraka.