Uz blagoslov mitropolita Amfilohija sinoć je, u porti manastira Savina, održana tradicionalna Duhovna akademija povodom velikog crkvenog praznika i današnje slave tog manastira, Uspenja Presvete Bogorodice-Gospođindan.

duhovna akademija manastir savina

Jeromonah Makarije, sabrat manastira Savina, pozdravio je sve zvanice među kojima su bili i Marina Jovićević-generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom i Dejan Mandić predsjednik opštine sa saradnicima, te dao blagoslov da velika kulturna i duhovna svečanost može da počne.

Poslije pjesme „Tebe pojem“, koju su izveli hercegnovski crkveni horovi, dr Svetlana Kalezić-Radonjić, profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, u svojoj besjedi o „Svetoj Gospođi u našoj staroj književnosti“, je kazala da je život i smrt Bogomajke vezan za smisao hrišćanske vjere i molitve. „Roditi se znači izaći iz majčine utrobe, a umrijeti znači vratiti se u zemlju. Bogorodica, pak simbolizuje najsavršeniju sublimaciju nagona i najdublji sklad ljubavi“, rekla je Radonjić i dodala da je pjesništvo, pored istoriografije, upravo ona vrsta književnog stvaralaštva kroz koje se najbolje može razumjeti i vizantijska kultura, njen duh, pogled na svijet, njene vrijednosti, preokupacije...

duhovna akademija manastir savina

Na duhovnoj večeri u programu su učestvovali solisti Nikolina Pušara, Valentina i Milica Kulinović i Katarina Andrejić, ženska pjevačka grupa „Lira“, recitatori Dragana Vlaović i Željka Čepić, te crkveni horovi „Sveti Vasilije Ostroški" iz Kumbora, „Sveti Sava“ iz Herceg Novog i „Roždestvo“ iz Bijele.

Organizator programa je bilo SPKD “Prosvjeta“ iz Herceg Novog.